Pred početak sezone: Neum ove godine očekuje rekordan broj turista

N. K.
Pred početak sezone: Neum ove godine očekuje rekordan broj turista
Foto: Radiosarajevo.ba / Prvi turisti stižu u Neum (2019.)

Na pragu smo ljetne turističke sezone, od koje, prema najavama, hotelijeri i turistički djelatnici u Hercegovini očekuju još i bolje rezultate nego u prošloj godini koja je, prema statističkim podacima, bila rekordna.

Međutim,  turistička sezona u Neumu počela je, nezvanično, prije više od mjesec dana.

Naime, turistički radnici u jedinom bh. gradu na moru kažu da sezona počinje kada svi neumski hoteli otvore vrata, a to se gotovo svake godine dešava polovinom marta.

"Prema svim informacijama, kako našim tako i informacijama hotelijera, ovogodišnja sezona bi trebala biti veoma dobra, čak i bolja nego prošlogodišnja koja je bila rekordna", kaže za Radiosarajevo.ba direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona Andrija Krešić.

Prvi turisti stižu u jedini bh. grad na moru

Puste ulice i plaže, zatvorene suvenirnice i radnje, uobičajena je slika Neuma u danima mimo ljetne sezone. Tako je i danas, uprkos činjenici da su pojedini hoteli, već sada popunjeni. U pitanju su uglavnom gosti koji tu borave zbog poslovnih obaveza, te starija populacija koja ide na izlete do okolnih turističkih mjesta.

Krešić nam priča kako se iz godine u godinu povećava broj stranih turista koji posjećuju Hercegovinu, a ove godine Neumljani prvi put vrše i značajnije pripreme za turističku sezonu.

"Mnogo toga je urađeno od kraja prošle sezone do danas i još uvijek se dio tih poslova radi. Urađeno je mnogo na obnovi same putne infrastrukture na području općine Neum, kako bi se od ove godine izbjegli problemi sa kojim su se turisti suretali u prethodnom periodu i uveliko žalili", govori za Radiosarajevo.ba Krešić.

Napreduje izgradnja ceste Stolac - Neum

"Neumski turistički djelatnici s nestrpljenjem očekuju da se ova općina konačno poveže magistralnom cestom s unutrašnjošću Bosne i Hercegovine. Radovi na cesti Stolac- Neum u punom su jeku", ističe direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Naime, prema informacijama JP Ceste FBiH, intenzivni su radovi na izgradnji ceste od Stoca do Neuma koja je ukupne dužine oko 50km. 

"Što se tiče ceste Stolac - Neum u funkciji je već nekih pet kilometara, a do kraja maja bi trebalo da bude završeno još novih pet kilometara. Također, već je probijeno i nekih 800 od ukupno 1.000 metara tunela 'Žaba' u krševitom neumskom zaleđu", dodaje Krešić u razgovoru za Radiosarajevo.ba

On podsjeća da završetak radova treba bi biti okončan za dvije godine. 

Zasigurno, glavobolju turističkim radnicima Neuma donijela je i izgradnja Pelješkog mosta, ali Krešić nam kaže kako niko sa sigurnošću ne zna šta izgradnja može dobrog, a šta lošeg donijeti Neumu.

Također, nadanja Neumljana da bi ovogodišnja turistička sezona trebala postaviti nove rekorde, podgrijava i informacija o otkriću fosila tragova dinosaura na brdu Pasjeka kod Neuma.

Kakvo otkriće: Kod Neuma pronađeni tragovi dinosaura

O velikom senzacionalnom otkriću fosila tragova dinosaura na brdu Pasjeka kod Neuma na svome blogu pisao je dr. sc. Goran Glamuzina.

Kako piše, ovo je prvo pravo otkriće nedvojbenih fosilnih okamenjenih tragova ovih najpopularnijih životinja na svijetu u našoj zemlji, te je kao takvo, ali i kao uvertira u sigurna buduća otkrića novih otisaka dinosaura u Hercegovini.

Kako tvrdi dr. sc. Goran Glamuzina, već su pronađeni pojedini otisci koji bi mogli pripadati ne samo divovskim četveronožnim dugovratim dinosaurima, već i veliki troprsti otisci koje su ostavili veliki dvonožni dinosauri predatori, upravo iz skupine dinosaura teropoda čuvenog Tyranosaurus rexa.

Neum je jedini bosanskohercegovački izlaz na Jadransko more. Odlikuje se dugim i toplim ljetima i kratkom i blagom zimom te spada u red primorskih mjesta s najvećim brojem sunčanih dana.

Neum raspolaže s više od 20.000 ležaja u hotelima visoke kategorije, te odmaralištima i privatnom smještaju, gdje su osigurani uvjeti za ugodan boravak tokom cijele godine.

S obzirom na veličinu općine i njen turistički potencijal, trenutačni smještajni kapaciteti zadovoljavaju potrebe. Tu su i neophodni Dom zdravlja, pošta, banke i mali privatni restorani koji obogaćuju hotelsku ponudu, kao i velika mreža trgovina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije