Čerkez otkrio: Koliko je dosad ukupno građana u BiH imalo COVID

4
Fena
Čerkez otkrio: Koliko je dosad ukupno građana u BiH imalo COVID
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez izjavio je danas da je studija provedena u novembru 2020. pokazala da je 19,2 posto bh. građana preboljelo COVID-19, a procjenjuje se da je sada već između 25 i 30 posto - što značajno pomaže situaciju.

Pogledamo li brojeve, oni kažu da su u BiH, u kojoj živi oko 3,3 miliona stanovnika, od COVID-a dosad ukupno oboljelo oko 124 hiljade osoba, što je oko 3.7 posto.

Ukoliko je procjena koju je Čerkez iznio tačna - da je 30 posto građana dosad bilo zaraženo, to znači da je u BiH dosad oko 990 hiljada ljudi, skoro milion, prebolovalo COVID-19.

"Malo su nas zavarali brojevi o zaraženim osobama koji su bili u padu i vidimo da se sve više osoba ne pridržava uvedenih mjera, zbog čega moraju reagovati nadležni organi", istakao je Čerkez na pres-konferenciji Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Najavio je da će u narednom periodu biti dozvoljene posjete staračkim domovima, te da će kantoni moći donositi restriktivnije mjere, ali ne i različite.

Čerkez je dodao da će u narednih 15 dana biti razmotrena mogućnost da u nastavku fudbalske Premijer lige publika prisustvuje utakmicama.

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa naglasio je da je broj novih infekcija, iako u padu, i dalje visok zbog čega je vrlo važno pridržavanje svih mjera za suzbijanje širenja zaraze.

Potcrtao je da tzv. "britanski soj" koronavirusa, čije je prisustvo u BiH potvrđeno, ima minimalan utjecaj na učinkovitost dosad razvijenih vakcina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije