Sretno, kadeti! Počela obuka za 78 budućih policajaca na Akademiji

0
Radiosarajevo.ba
Sretno, kadeti! Počela obuka za 78 budućih policajaca na Akademiji
Foto: FUP / Sa svečane ceremonije

U Sarajevu je danas, 20. decembra 2021. godine održana ceremonija povodom prijema 78 kadeta na Policijsku akademiju u činu policajac, a na osnovu sprovedenog poslijednjeg Javnog konkursa za izbor policijskih službenika u činu "policajac" i u činu "mlađi inspektor" u Federalnoj upravi policije.

Ovim događajem kadeti zvanično kreću sa osnovnom obukom u trajanju od osam mjeseci, te će nakon uspješnog okončanja iste zasnovati radni odnos u Federalnoj upravi policije, na način da će biti raspoređeni na radna mjesta koja su predviđena za popunu predmetnim konkursom.

Prijemom mladih kadrova znatno će se ojačati ljudski resursi Federalne uprave policije koja je do sada bila popunjena sa oko 68 posto, te će se novom snagom dobiti i nova dimenzija i kvaliteta kada je u pitanju ovaj policijski organ u borbi protiv najozbiljnijih vidova kriminala.

Pratite uživo hitnu sjednicu Skupštine KS: Obratio se Admir Katica o sigurnosti u Sarajevu

Pratite uživo hitnu sjednicu Skupštine KS: Obratio se Admir Katica o sigurnosti u Sarajevu

Bitno je istaći da je ovaj konkurs bio posebno karakterističan u odnosu na sve ostale do sada sprovedene konkurse, obzirom da je navedena procedura uspješno provedena i okončana u veoma kopleksnim i otežanim uslovima, a u doba globalne pandemije izazvane virusom COVID-19.

Naime, testiranja su se obavljala u znatno otežanim okolnostima obzirom da su se morale ispoštovati sve naredbe i preporuke kriznih štabova što je zahtijevalo znatno više vremena, napora i uloženog truda kako od strane Komisije za izbor, tako i samih kandidata.

Sa svečane ceremonije - undefined

Foto: FUP: Sa svečane ceremonije

Bez obzira na navedeno konkursna procedura je uspješno i na najvećem profesionalnom nivou i okončana, te su izabrani najuspiješniji kandidati, na način da su tokom cjelokupnog procesa ostvarili najbolje rezultate na svim testovima, te postali polaznici obuke na Policijskoj akademiji.

Za vrijeme trajanja konkursne procedure Federalna uprava policije se susretala sa različitim vrstama neutemeljenih medijskih pritisaka u vezi istog. Razne hiperbole, neistine i poluprovjerene informacije u opisima Federalne uprave policije, te diskreditacija njenih službenika dešavali su sinhronizovano u vrijeme političkih nasrtaja na teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Ovakvi napadi su nanosili neizmjernu štetu Federalnoj upravi policije, njenoj esencijalnoj svrsi i jednom od garanta sigurnosnog aspekta kako u Federaciji, tako i na nivou države Bosne i Hercegovine. Federalna uprava policije na takve nasrtaje nije obraćala pažnju nego je ostala posvećena i istrajna u svom radu na čuvanju sigurnosti građana Bosne i Hercegovine, te obavljanju poslova iz svog domena, a koji se tiču efikasnijeg rada i kadrovskog jačanja ove institucije.

Federalna uprava policije se zahvaljuje kadetima na razumijevanju i istrajnosti u vezi sa početkom obuke, a posebno njihovim porodicama koje su tokom cjelokupnog procesa pružale podršku sa željom da se uspješno okonča konkursna procedura, započne obuka, a u konačnici zasnuje radni odnos baš u ovoj instituciji, koja sve ove godine ima nastojanja da bude održiva, snažna i profesionalna samo sa jednim ciljem i svrhom da se uvijek predano zalaže za održavanje i unaprijeđenje mira i sigurnosti.

Da bi se postiglo navedeno ključni faktor za stabilnost jedne države je sigurnost, a sigurnost možemo postići prvenstveno kroz unapređenje, osnaživanje i razvoj ljudskih kapaciteta.

Federalna uprava policije želi svim kadetima uspješno školovanje na Policijskoj akademiji, te puno sreće i uspjeha u budućem radu nakon sticanja statusa policijskog službenika, kao i napretka u policijskoj karijeri.

"Kriminal ne poznaje granice i involviran je u mnoge društvene sfere i samo osnaživanjem kardova i adekvatnim korištenjem zakonskih mehanizama možemo odgovoriti svakoj sigurnosj prijetnji", poruka je iz Federalne uprave policije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije