Cerar i Zvizdić posjetili Ars Aevi

Radiosarajevo.ba
Cerar i Zvizdić posjetili Ars Aevi
Premijer Slovenije Miroslav Cerar, s delegacijom vlade ove zemlje, boravio je jučer u službenoj posjeti BiH, te je s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem posjetio Kolekciju Ars Aevi.

Direktor i osnivač Projekta Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić naglasio je tokom posjete premijera Cerara da je najvrednije kolekcija Ars Aevija upravo kolekcija Ljubljana, formirana u Modernoj galeriji Ljubljana 1996. godine. Ovu vrijednu zbirku čine djela najpoznatijih savremenih umjetnika svijeta među kojima su Anish Kapoor, Marina Abramović, grupa IRWIN, Richard Deacon i drugi.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, jedan od glavnih sudionika razvoja Projekta Ars Aevi, je tokom jučerašnje posjete ukazao na ekonomsko-razvojni značaj Projekta Ars Aevi, a gosti su izrazili zadovoljstvo posjetom i bogatim sadržajem kolekcije. 

Premijer Cerar potvrdio je da će Slovenija i dalje podržavati razvoj Projekta Ars Aevi te da se nadaju skorom početku gradnje zgrade Muzeja Ars Aevi, čije je arhitektonske projekte Sarajevu donirao slavni arhitekta Renzo Piano

U 2016. godini Ars Aevi bio je mjesto susreta i posjeta najznačajnijih ličnosti EU i Italije, Federice Mogherini, visoke predstavnice EU, Sergija Mattarelle, predsjednika Republike Italije, i Paola Gentilonija, premijera Italije. 

Osim ovoga, u okviru CEI samita, koji se održao u Sarajevu u decembru 2016. godine, Ars Aevi su posjetili šefovi delegacija zemalja učesnica, na čelu s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije