Centralna izborna komisija danas raspisuje izbore: Novca još nema?

0
Radiosarajevo.ba
Centralna izborna komisija danas raspisuje izbore: Novca još nema?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Suad Arnautović, predsjednik CIK-a

Odluka o raspisavanju Općih izbora u Bosni i Hercegovini, koji bi trebalo da budu održanu u oktobru 2022., bit će donesena danas, 4. maja, u 10 sati.

Podsjetimo, to je odlučeno na sjednici Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine (BiH) održanoj 21. aprila-

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović tada je naglasio da će u svemu postupati po odredbama Izbornog zakona BiH i striktno se pridržavati onih zakonskih odredaba i rokova koji su tim zakonom propisani.

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Podsjetio je da je jedna od tih zakonskih obaveza da CIK BiH najmanje 150 dana prije izbornog dana raspiše izbore.

Izborni dan je, prema Izbornom zakonu BiH, fiksno utvrđen kao prva sedmica u oktobru u izbornoj godini, osim "pod nekim uslovima ako se ne poklapa sa vjerskim praznicima konstitutivnih naroda".

Arnautović se osvrnuo i na trenutne nedoumice oko toga kako će izbori biti provedeni jer još nije definisano finansiranje.

Arnautović je rekao da će krajnji rok do kojeg se moraju osigurati sredstva biti 19. maj ove godine.

„Šta će CIK BiH poduzeti, šta će drugi organi poduzeti, o tom - po tom. Možda je bitno zbog javnosti napomenuti da postoje odredbe u Krivičnom zakonu BiH koje se odnose na one koji, na određeni način, pa i na drugi protupravan način, onemogućavaju birače da ostvare svoje biračko pravo“, rekao je Arnautović, najavljujući da će podnijeti prijavu nadležnom tužilaštvu, ukoliko CIK ocijeni da je učinjeno krivično djelo.

Ministarstvo finansija i trezora BiH na čijem je čelu Vjekoslav Bevanda još uvijek nije uputilo Vijeću ministara BiH Dokument okvirnog budžeta kao i Nacrt budžeta institucija BiH za 2022. godinu, niti je usvojen zahtjev CIK-a na Vijeću ministara BiH da se osiguraju potrebna sredstva.

Ranije su ambasadori nekoliko zemalja akreditovani u BiH, kao i visoki predstavnik Christian Schmidt i šef Delegacije Europske unije Johann Sattler zatražili od Vijeća ministara BiH da izvrši zakonsku obavezu usvajanja budžeta za 2022. godinu i tako omogući rad institucija te finansiranje ovogodišnjih općih izbora.

U oktobru 2022. trebali bi biti izabrani članovi Predsjedništva BiH i zastupnici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Parlamentu Federacije BiH, Narodnoj skupštini Republike Srpske, te skupštinama deset kantona u Federaciji BiH.

Prethodni Opži izbori u BiH, za institucije na državnom, entitetskim i kantonalnim nivoima održani su 2018. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije