Cenić: Dodik ovim što radi uništava RS, želi izbjeći suđenje njemu i njegovima

0
Faruk Vele
Cenić: Dodik ovim što radi uništava RS, želi izbjeći suđenje njemu i njegovima
Facebook / Svetlana Cenić

Ekonomska ekspertica, analitičarka i nekadašnja ministrica finansija bh. entiteta RS, Svetlana Cenić u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba komentirala je današnju odluku Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) koja je na prijedlog SNSD-a Milorada Dodika danas usvojila nacrt zakona o tzv. VSTV-u entiteta RS.

Pravosuđe mu je najbitnije

"Pravosuđe je njemu (Dodiku) od samog početka osnovni cilj. Vojska je američko čedo, on zna da to ne može dobiti ni pod razno. Uprava za indirektno oporezivanje (UIO), takođe, ne dolazi u obzir, jer gubi strahovito mnogo. Vidite da on predlaže smanjivanje PDV-a na 10 posto. Još nije počela da se formira agencija za lijekove RS-a, a firme mijenjanju sjedište iz RS u Sarajevo. Sve to uzrokuje štetu! Njemu je najbitnije bilo pravosuđe, a da bi mogao da izbjegne bilo kakvu mogućnost da se on i njegovi sude i tuže", govori Cenić za Radiosarajevo.ba.

Tvrdi da su u cijeloj priči bitne i sanckije koje Dodiku otežavaju djelovanje i život.

Potvrđeno: Općinski sud Sarajevo ne želi upisati Hajriju Maksić za direktoricu KCUS-a

Potvrđeno: Općinski sud Sarajevo ne želi upisati Hajriju Maksić za direktoricu KCUS-a

"Ovim svime što stavlja u proceduru ove zakone i koješta, on pokušava da ih trguje da se smanje sankcije ili da se ne uvode dalje. Ko god kaže da se američke sankcije beznačajna stvar, taj ne zna šta govori. Tvrdim odgovorno da ne zna šta govori. Imam najobičniji primjer. Nazovite Poresku upravu i pitajte možete li izvaditi ikakvu potvrdu ako ste pod sankcijama. Samo toliko. Oni ćute o tome, i treba da ćute.
Sad je ovo njegov način, pokušava da istrguje. To je jasno ko dan. Svi ti štosovi, manipulacije, ti njegovi lijevčanski fazoni i kojšta, to je već pročitano", stanovišta je naša sagovornica.

Nadalje, dodaje kako je posljednjim aktivnosti Dodik demantirao i sve one koji u njemu vide sposobnog političara i pragmatičara.

"Ko god ga proglašava politički pragmatičnim, ne zna šta govori. On je vratio svu pažnju Amerikanca, Evropljana i svih ostalog svijeta na Bosnu. Sjetite se da su Amerikanci nakon Aprilskog paketa kazali: "Eto, vas tamo". On je vratio svu pažnju svijeta na BiH. On je učinio to da su i britanska, američka, briselska, njemačka i ostala štampa tu, da se o Bosni govor i piše. I, naravno, da nešto urade. Eto koliko je pametan. Koliko je to kratkovido i koliko je loše savjetovan. . Navukao je teret i Vučiću iz sve snage. Ako je, tako su htjeli neka izvole sada", ističe Cenić.

Dodaje kako Dodik pokušavajući uništiti državu BiH i njezine institucije – zapravo uništava RS!

Bit će sanckija

"Ako uništavate cjelinu, vi uništavate i sastavne dijelove. Ovo što on radi je uništavanje RS-a! Bošnjaci ništa ne treba da rade. Ovo nije pokušaj uništavanja države, ovo je uništavanje RS-a. To je na sceni. Ko je više uništio imidž, napravio babarogu od RS-a i sve ostalo - nego što je Milorad Dodika. RS je ustavna kategorija, ali je on nju toliko srozao i uništio napadom na državne institucije, na državu, bez razmišljanja o posljedicama da uništava ono u šta se - kofol - kune. RS nema ni 700.000 stanovnika i beznačajna je, a izložio je da može svako da je čvokom eliminiše", konstatira poznata analitičarka.

Ona je uvjerena da se sve ove aktivnosti trenutno analizira, te da će biti novih sankcija.

"To je potpuno jasno", rekla je.

Uvjerena je da će biti i izbora i da se varaju svi koji vjeruju da neće.

"Svijet i međunarodna zajednica su rekli da će izbora biti, i bit će ih", zaključila je Cenić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije