Čengić se oglasio o zabrani pušenja u FBiH, reagirao i Arnaut

14
Radiosarajevo.ba
Čengić se oglasio o zabrani pušenja u FBiH, reagirao i Arnaut
Print Screen / Irfan Čengić i Damir Arnaut

Zastupnik SDP-a u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Irfan Čengić je prokomentarisao novi zakon o potpunoj zabrani pušenja na javnim mjestima navodeći da "ne treba ići u krajnost već u kompromis i dogovor" jer su bitni i zdravlje, ali i privreda.

"Novi zakon kojim se uvode drastične zabrane pušenja u FBiH u trenutku ekonomske krize će imati katastrofalne posljedice po privrednike i radna mjesta u FBiH ukoliko ne pretrpi određene izmjene", rekao je on.

On naglašava da prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje ne može podržati u obliku u kakvom je sada "jer će stvoriti velike probleme privredi koja se svakako nalazi u lošoj situaciji zbog ekonomske krize".

"Trebamo raditi na kompromisu i brizi i zdravlju i radnim mjestima, a to je moguće učiniti amandmanima", rekao je dodavši da bi ovaj zakon ugasio mnoga radna mjesta i u općinama iz kojih je izabran te da zbog toga ne može glasati protiv interesa radnika i njihovih porodica.

Ističe da osim radnih mjesta, postoji opasnost i od pada prihoda od PDV-a, a što bi kako tvrdi, vlast natjeralo na nova zaduživanja.

S druge strane, reagirao je i državni parlamentarac i predstavnik Naše stranke Damir Arnaut:

"Iste priče protiv zabrane pušenja u barovima sam slušao prije 20 god u SAD - u fazonu “radna mjesta”, “pad prihoda”... Ni par mjeseci ne bi prošlo, a prihodi porasli, zaposleni se povećali. Više ljudi izlazi kad im ne smrdi odjeća. O uštedama u zdr sektoru (ZZO kod nas) da ne govorim", poručio je Arnaut na Twitter profilu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije