Apelacija / Čelnici ZDK i BPK odbacili tvrdnje da negiraju konstitutivnost srpskog naroda

27. 02. 2018. u 19:55:00 Fena

Shares: 0

Predsjedavajuća Skupštine Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Aida Obuća danas je odbacila tvrdnje dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladena Bosića.

Bosić je ustvrdio da Ustav tog kantona negira konstitutivnost srpskog naroda te srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Bosić je danas najavio da će podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti nekoliko kantonalnih ustava u Federaciji BiH uključujući Ustav BPK, zbog čega je  Obuća reagirala  negirajući tvrdnje da u Ustavu postoje sporne odredbe, koje su u suprotnosti sa ustavima BiH i Federacije BiH.

Kako je navela u saopćenju, u potpunosti poštujući odredbe Ustava BiH i Ustava FBiH, Skupština BPK-a 10. juna 2003. godine usvojila je amandmane na kantonalni Ustav koji su objavljeni u "Službenim novinama BPK" 14. juna 2003. godine.

Amandmanima je definirano da su Bošnjaci, Hrvati i Srbi, konstitutivni narodi na području BPK, osigurana je zastupljenost konstitutivnih naroda i Ostalih u svim organima vlasti u skladu s popisom stanovništva iz 1991. godine do provođenja Anexa 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Također, regulirano je i da su službeni jezici u BPK bosanski, hrvatski i srpski jezik, a službena pisma latinica i ćirilica te Obuća ističe da je u BPK u potpunosti osigurana puna ravnopravnost i konstitutivnost sva tri naroda.

Predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Jasmin  Duvnjak ukazao je danas da je besmislen i nepotreban zahtjev zamjenika predsjedavajuće Parlamentarne skupštine BiH Mladena Bosića za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Ustava Zeničko-dobojskog kantona, koji je on naveo kao jedan od pet kantona u kojima nije priznata konstitutivnost srpskog naroda ili srpskog jezika i ćirilice. 

"Zanima me, da li je gospodin Bosić svjesno i politički nekorektno stavio Zeničko-dobojski kanton u isti koš sa kantonima koji ne priznaju ustavnu ravnopravnost naroda ili je u pitanju njegov lapsus ili nesmotrenost medija koji su prenijeli tu izjavu", navodi za Fenu Duvnjak i ističe da očekuju javno izvinjenje.

Duvnjak podsjeća da je amandmanima na Ustav ZDK iz 2004. godine osigurana puna ravnopravnost svih naroda i ostalih građana. Naime, Amandman VII na Ustav predviđa uz Bošnjake i Hrvate i Srbe kao konstitutivan narod u ZDK, a amandman X da su službeni jezici tog kantona bosanski jezik, hrvatski jezik i srpski jezik, dok su službena pisma latica i ćirilica.

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić izjavio je na pres-konferenciji u Sarajevu da je podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi ustava pet kantona u Federaciji BiH u kojima nije priznata konstitutivnost srpskog naroda ili srpskog jezika i ćirilice. Precizirao je da se zahtjev za ocjenu ustavnosti odnosi na odredbe ustava Posavskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog, Zeničko-dobojskog, Bosansko-podrinjskog i Zapadno-hercegovačkog kantona.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA