Ćosić: Posteri na zgradi Općine Istočno Novo Sarajevo su znak podrške Mladiću

Fena
Ćosić: Posteri na zgradi Općine Istočno Novo Sarajevo su znak podrške Mladiću
Na zgradi Općine Istočno Sarajevo postavljeni su posteri bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića, koji je nepravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Načelnik Općine Istočno Sarajevo Ljubiša Ćosić je kazao da je postavljanje postera znak podrške haškom optuženiku.

"Niko ne može samo optuživati Srbe i jednu stranu u ratu, i s ovim potezom mi ne radimo ništa pogrešno i niko ne treba da bude uvrijeđen", rekao je Ćosić.

Haški tribunal je u novembru prošle godine donio prvostepenu presudu kojom je Mladić, kao bivši komandant Glavnog štaba VRS-a, osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici počinjen 1995. godine, progone Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Istom presudom Mladić je oslobođen krivice za genocid 1992. godine. Trenutno je u toku žalbeni postupak pred Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale – pravnim nasljednikom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Ćosić je rekao da su posteri znak podrške Mladiću.

"Mladić je bio general VRS-a, vojske u kojoj su naši očevi, braća i prijatelji branili i konačno stvorili Republiku Srpsku", kazao je Ćosić.

Bosna i Hercegovina nema zakone koji zabranjuju negiranje genocida ili pokazivanje podrške osuđenima za ratne zločine.

"Sve tri strane – Bošnjaci, Srbi i Hrvati – imaju pravo da ovo rade, ali javnost samo reaguje kada mi to radimo i ja sam iznenađen ovim pritiskom i mržnjom koju osjećam ovih dana zbog ovoga", rekao je Ćosić.

Postavljenje postera je izazvalo reakcije predstavnika bošnjačkih udruženja žrtava rata.

"Ovo, nažalost, nije ništa novo i ova podrška je jedna konstanta… Za žrtve i preživjele, ovo je jako teško gledati", kazao je za BIRN -  Detektor.ba predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović.

Crno-bijeli posteri su prvi put postavljeni na zgradu Opštine u petak, 23. februara, kada je o tome izvijestila BHT. U zgradi Opštine također se nalazi Udruženje vetarana Istočnog Sarajeva, Rukometni klub “Slavija” i druge privatne firme. Posteri su zatim početkom sedmice uklonjeni i zamijenjeni posterima u boji, gdje se vidi Mladić u uniformi, podsjeća BIRN BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije