Bosić: Tražim da se ocijene ustavi kantona, jezik Srba mora biti priznat u njima

E. H.
Bosić: Tražim da se ocijene ustavi kantona, jezik Srba mora biti priznat u njima
Mladen Bosić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podnio je danas zahtjev za ocjenom ustavnosti Ustava kantona u Federaciji BiH koji, kako kaže, ne priznaje konstitutivnost srpskog naroda.

On je pročitao dio Ustava jednog od kantona, te je istaknuo kako se upravo ovim zahtjevom želi izbjeći segregacija bilo kojeg naroda u Federaciji BiH. Također, dodao je da se u odredbama određenih ustava kantona u FBiH jasno navodi da su Bošnjaci i Hrvati konstitutivni narod, a da su službeni jezici kantona bosanski i hrvatski, no da se u pojedinim ustavima kantona navodi da su službeni jezici "bošnjački" i hrvatski jezik.

"Član 10. Ustava Zapadnohercegovačkog kantona kaže da su službeni jezici u ovom kantonu bošnjački i hrvatski jezik, dok je službeno pismo latinica. Ostali jezici i pisma mogu se primjenjivati, u skladu s odredbama resornih tijela, ali nisu definirana njihova imena. Dakle, u ovom Ustavu Srbi su definirani kao konstitutivan narod, ali im nisu priznati jezik i pismo. Ja očekujem da će Ustavni sud ovom prilikom pokazati da štiti ustavne odredbe, odnosno da štiti sve narode BiH. U konkretnom slučaju da štiti interese Srba na području svih kantona u FBiH", istaknuo je Bosić. 

On je podsjetio kako je nedavno u Predstavničkom domu postojala slična inicijativa, koja se ticala konstitutivnosti Srba na području FBiH, ali da nije pokazana volja za promjene. Također, dodao je i kako ni u kantonima nije postojala volja da se izmjene takve ustavne odredbe, te da je to "jasan pokazatlj da je potrebna reakcija Ustavnog suda".

mladen_bosic_predstavnicki_dom_psbih_RSA02.JPG - undefined

Upitan kako on on gleda na sličnu situaciju u kojoj se nalaze Bošnjaci u pojedinim dijelovima RS-a Bosić je pojasnio svoju verziju tvog problema i rastumačio jezičke dileme, kazavši kako "Ustav RS-a mnogo bolje tumači jezičke dileme".

"U RS-u se recimo kaže da su zvanični jezici, prema Ustavu, jezici kojima govore Hrvati, Srbi i Bošnjaci, da ne bi bilo vještačkih formulacija. Ja govorim na srpskom jeziku i na njemu se jezik na kojem govore bošnjaci zove bošnjački jezik, ali nemam protiv da svako naziva svoj jezik onako kako želi i kako to osjeća. Međutim to je političko pitanje, još prije '90-ih godina i stalno se pokreću debate koje trebaju da izazovu nove sukobe među građanima. Mi ovdje govorimo o našem zahtjevu da u pet kantona koji ne priznaju srpski jezik on bude priznat, pa makar se tamo zvao i jezik srpskog naroda", dodao je Bosić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije