Čelik o tome što nisu došli na sjednicu: Ja sam predsjedavajući, ja sam izglasan

N. Ka.
Čelik o tome što nisu došli na sjednicu: Ja sam predsjedavajući, ja sam izglasan
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Mirza Čelik

Današnja sjednica Skupštine Kantona Sarajevo počela je s Danijelom Kristić (Narod i pravda) na mjestu predsjedavajuće.

Podsjećamo, Narod i pravda, Naša stranka, SDP, NBL, SBB i DF činili su "šestorku" koja je činila vlast u Sarajevu. U decembru su SBB i DF odlučili da odu sa SDA u koaliciju u kantonu, nakon čega je nastao "haos". "Četvorka" je sjednicu o smjeni rukovodstva Skupštine (eventualno vlade) i usvajanja budžeta ostavila za 8./16. januar, no SDA, SBB i DF (i jedan zastupnik BOSS-a) htjeli su to učiniti do Nove godine, pa su krajem decembra održali "svoju" sjednicu Skupštine na kojoj su smijenili Konakovića, a imenovali Mirzu Čelika za predsjedavajućeg.

U međuvremenu se doznalo da nova većina nema pečat, a predstavnici "četvorke" su i sjednicu i sve što je nova većina učinila ocijenili kao nelegitimno. Poručili su da se nemaju namjeru boriti protiv nove većine, ali žele da ispoštuju zakone, procedure i Ustav. 

Više o temi čitajte OVDJE.

Jutros se tako Kristić našla na mjestu predsjedavajuće, a Mirza Čelik (SDA) je prvo ušao u prostoriju, pozdravio se sa svima, a onda je izašao te najavio kratki press.

I dok je u sali u kojoj se održava Skupština svirala himna, Čelik je kazao sljedeće:

"Pozvao sam parlamentarnu većinu da napustimo sjednicu. Pečat još uvijek nije vraćen. Oni ništa ne mogu usvojiti, nemaju ni kvoruma. Svi trebamo biti svjedoci današnjeg dešavanja, jer niko nije ništa nasilno uradio", kazao je Čelik.

Današnjom sjednicom ne predsjedava onaj koji treba, Čelikovo je mišljenje: "Ja sam predsjedavajući, ja sam izglasan."

"Ovo nije ulica, ovo je institucija. KS je broj jedan u svemu i nadamo se da će ovi nelegalisti prihvatiti da nisu na vlasti. Nedostatak pečata znači nemogućnost objave u službenim novinama", rekao je Čelik. "Pozivam nadležno Tužilaštvo da što prije uradi nešto po ovom pitanju i da se vrati pečat. Nemam namjeru provaljivati u kabinet. Dokle god se ne vrati pečat mi nećemo prisustvovati sjednicama, jer sve dok nema pečata ne može se ni jedan akt objaviti."

"Mi ne želimo da nešto potenciramo, mi se držimo onoga što je Skupština usvojila".

Onda se obratio i Mahir Dević, šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini KS:

"Mislim da je ovo jedna neviđena situacija, da neko sebi ovo dozvoli - mi kao Skupština donesemo akte koje neko bira da li će opečatiti ili ne. Mi ne možemo raditi! Kolega Čelik je imenovan nakon Danijele i ta odluka se može problematizirati, tražiti treba mišljenje od institucija, a ne na ovaj način."

Ako ne budemo imali pečat kod sekretra do 16. mi nećemo doći ni tada", rekao je Dević

U međuvremenu, na sjednicu je došlo 15 zastupnika te je utvrđeno da nema kvoruma, pa je sjednica odgođena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije