Čelik: Nismo mi htjeli nasilno ući, oni su grubo istjerali sekretara

N. Ka.
Čelik: Nismo mi htjeli nasilno ući, oni su grubo istjerali sekretara
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Mirza Čelik

Nakon što su danas u Sarajevu, na konferenciji za medije, predstavnici Kolegija Skupštine Kantona Sarajevo upozorili da je Mirza Čelik (SDA) jutros pokušao "nasilno ući u kabinet predsjedavajućeg i uzeti pečat", pola sata poslije i Čelik je održao press.

No, prvo dopustite da vas podsjetimo - Narod i pravda, Naša stranka, SDP, NBL, SBB i DF činili su "šestorku" koja je činila vlast u Sarajevu. U decembru su SBB i DF odlučili da odu sa SDA u koaliciju u kantonu, nakon čega je nastao "haos". "Četvorka" je sjednicu o smjeni rukovodstva Skupštine (eventualno vlade) i usvajanja budžeta ostavila za 16. januar, no SDA, SBB i DF (i jedan zastupnik BOSS-a) htjeli su to učiniti to Nove godine, pa su krajem decembra održali "svoju" sjednicu Skupštine na kojoj su smijenili Konakovića, a imenovali Mirzu Čelika za predsjedavajućeg.

U međuvremenu se doznalo da nova većina nema pečat, a predstavnici "četvorke" su i sjednicu i sve što je nova većina učinila ocijenili kao nelegitimno. Poručili su da se nemaju namjeru boriti protiv nove većina, ali žele da ispoštuju zakone, procedure i Ustav.

I tako smo došli do današnjih press konferencija.

Čelik je na svojoj konferenciji, odgovarajući na pitanje novinara "gdje je pečat", kazao da je najvjerovatnije u zgradi KS, ali da je to pitanje za policiju i tužilaštvo:

"Sekretar Skupštine KS i šefica kabineta predsjedavajućeg su podnijele prijave. Ako dobijemo pečat, sutra će biti sjednice, ako ne - neće. Konaković je sada samo zastupnik, nakon imenovanja mene u rukovodstvo Skupštine.

Niti jedan zakon ne predviđa da se bilo ko od zastupnika stara o pečatu. Cilj nam je bio kada smo zakazali sjednicu da se uvede pravna sigurnost za građane. Pozivali smo i premijera i ministre da dođu da se usvoje ti akti", kazao je Čelik, pa nastavio:

"Vezano za izjavu da smo htjeli nasilno ući u službene prostorije, želio bih da razjasnim. Sekretar je istjeran na jedan grub način iz kabineta predsjedavjućeg, tada kada smo došli. Konaković je to uradio i još neki zastupnici", rekao je Čelik.

Lično sam uputio jedan dopis da se izvrši primopredaja, dopredsjedavjuća Danijela Krstić je to odbila, istaknuo je pa dodao da su "napravili još jedan dopis, da ćemo uz komisiju koja je formirana izršiti primopredaja jutros u deset".

"Službena zabilješka komisije od jutros kaže da nije dozvoljeno da se izvrši primopredaja i popis materijala. Njima je zasmetalo i što sam poslao da se objavi novogodišnja čestitika na službenoj stranici. Ja ću i danas poslati čestitku svim građanima koji slave Božić, a onima kojim smetaju čestitke neka se zapitaju da li trebaju tu da sjede."

Čelik je na pitanje novinara o vitalnom nacionalnom interesu kazao kako nije smetalo kada je u Vladi sjedio jedan Hrvat muslimanske vjeroispovijesti, te dodao da su predsjednici SDA, SBB I DF-a odlučili da Mario Nenadić treba biti imenovan na mjesto premijera.

"Smatram da građani KS nisu zaslužili ovakav odnos i ovakvu pravnu nesigurnost", ponovio je Čelik, koji je mišljenja da se "hitna sjednica zakazuje na osnovu hitnog karaktera, što može odrediti većina zastupnika":

"Potpuno odbijamo sve optužbe. Evo neka oni održavaju sjednice, mi ćemo održavati svoje. Ovlastit cu dopredsjedavajuću da održava sjednice."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije