Čampara: Nema te pozicije zbog koje bih izdao svoj bošnjački narod i državu BiH

2
Fena
Čampara: Nema te pozicije zbog koje bih izdao svoj bošnjački narod i državu BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Aljoša Čampara

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara reagovao je na današnju izjavu zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Parlamentu Federacije BiH Huseina Rošića, a koja se odnosi na imenovanje direktora Federalne uprave policije (FUP).

Čampara ističe da bi zastupnik Husein Rošić, prije nego se upusti u komentarisanje tema iz oblasti unutrašnjih poslova, trebao steći bar minimum znanja o sigurnosnom sistemu Federacije Bosne i Hercegovine.

"Da kojim slučajem posjeduje elementarno znanje, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH znao bi da je članom 51. Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BiH određeno da Nezavisni odbor kao nezavisno tijelo Parlamenta Federacije BiH raspisuje i provodi javni konkurs za imenovanje direktora FUP-a te vrši selekciju i predlaže listu kandidata za izbor direktora policije Vladi Federacije BiH, koju dostavlja posredstvom federalnog ministra unutrašnjih poslova.

Zastupnik Rošić ne zna, a trebao bi znati da u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima FBiH kompletnu konkursnu proceduru, što uključuje i bodovanje prijavljenih kandidata na javnom konkursu, vrši Nezavisni odbor kao nezavisno tijelo Parlamenta Federacije BiH, a ne federalni ministar unutrašnjih poslova", ističe Čampara u svom reagiranju.

Kako dodaje, Nezavisni odbor, koji je na javnom konkursu za izbor direktora FUP-a najboljim kandidatom ocijenio Zorana Galića, izabrao je Parlament Federacije BiH, a ne federalni ministar unutrašnjih poslova.

"Zastupnika SDA podsjećam da je trenutni saziv Nezavisnog odbora, dakle tijela koje je utvrdilo listu kandidata za direktora FUP-a, izabran glasovima zastupnika SDA i HDZ BiH. Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima FBiH za postupak razrješenja Nezavisnog odbora nadležan je Parlament FBiH. Ukoliko zastupnik Rošić smatra da je Nezavisni odbor, koji legitimitet crpi iz volje zastupnika SDA i HDZ-a BiH, prekršio zakon dajući najveće ocjene kandidatu Zoranu Galiću, onda predlažem zastupniku Rošiću da pokrene pitanje smjene članova Nezavisnog odbora", ističe Čampara.

Čampara, također, navodi da je upravo Nezavisni odbor, kao nezavisno tijelo Parlamenta Federacije BiH, dostavio Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova urgenciju da se pokrene procedura imenovanja direktora FUP-a. Zbog čega je u ovom momentu tj. prije desetak dana dostavljena urgencija, kako ističe, pitanje je za članove Nezavisnog odbora, a ne za federalnog ministra unutrašnjih poslova.

"Pošto očito postoji šum u komunikaciji između funkcionera SDA, zastupniku Rošiću preporučujem da stupi u kontakt s premijerom Federacije BiH, a koji traži od federalnog ministra unutrašnjih poslova tj. od mene da za dnevni red pripremim tačku koja se odnosi na imenovanje direktora FUP-a.

S obzirom na to da zastupnik Rošić u svojoj izjavi iznosi teze o trgovanju sigurnosnim interesima države i bošnjačkog naroda, zastupnika SDA želim podsjetiti na nekoliko činjenica. Glasovima ministara SDA u Vijeću ministara BiH Zoran Galić izabran je za direktora Granične policije BiH. Trenutni ministar sigurnosti BiH je Selmo Cikotić iz SDA, a prema Zakonu o Graničnoj policiji BiH direktor Granične policije BiH za svoj rad odgovoran je direktno ministru sigurnosti BiH i Vijeću ministara BiH. Glasovima ministara iz reda SDA na sjednici Vijeća ministara BiH za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izabran je Darko Ćulum koji se dovodi u vezu sa SNSD-om", kaže Čampara.

Ističe kako ne želi da izlazi iz konteksta sigurnosnog sistema, ali da i to može.

"Ukoliko zastupnik Rošić insistira, možemo razgovarati i na temu direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, NATO integracija, nepostojanja nikakvog utjecaja Bošnjaka na procese u finansijama, pravdi, ekonomiji, infrastrukturi, kulturi, sportu i zdravstvu u Vijeću ministara BiH, isporučivanju kontrolnog mehanizma za blokadu državnih institucija SNSD-u i HDZ-u, ali i o tome ko je pristao i iz kojih razloga na paritet u direktorskim pozicijama, tj. na model dva Bošnjaka, dva Hrvata i dva Srbina umjesto tri Bošnjaka, dva Srbina i jedan Hrvat, a u skladu s popisom stanovništva.

Rošiću na kraju upamti i ovo, upamti i prenesi onima koji ti pišu izjave i daju naređenja: Nema te pozicije i toga uvjeta koji bi mene natjerao po cijenu života da izdam interese svog bošnjačkog naroda i države Bosne i Hercegovine. Ovo dobro zapamti i prenesi nalogodavcima", naveo je federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čamparau svom reagiranju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije