Ćamil Duraković: "Koliko ezan treba biti tih da ne izaziva nezadovoljstvo građana Vlasenice?"

6
Radiosarajevo.ba
Ćamil Duraković: "Koliko ezan treba biti tih da ne izaziva nezadovoljstvo građana Vlasenice?"
AA / Ćamil Duraković

Nakon što je načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević uputio dopis Medžlisu Islamske zajednice Vlasenica u kojem traži da se smanji nivo jačine zvuka islamskog poziva na molitvu, oglasio se i Ćamil Duraković, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS na Facebook profilu.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Prije par dana načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević, je uputio dopis Medžlisu Islamske zajednice Vlasenica u kojem navodi da se Opštini obratio veliki broj građana "koji izražavaju nezadovoljstvo zbog velike jačine zvuka islamskog poziva na molitvu" te "apeluje" da se "nivo jačine zvuka" smanji, a sve u cilju dalje uspješne saradnje.

Đoković se rasplesao na Severininom koncertu: Popeo se na pozornicu i potpuno "ukrao" show

Đoković se rasplesao na Severininom koncertu: Popeo se na pozornicu i potpuno "ukrao" show

Obzirom da je Kraljevićev apel upućen MIZ Vlasenica prilično štur, meni kao demokrati i legalisti ostaje nejasno koliko glasan, odnosno tih ezan treba biti, da ne izaziva nezadovoljstvo građana Vlasenice, a također me kao demokratu i legalistu zanima da li su građani Vlasenice izražavali nezadovoljstvo kada su pripadnici VRS u augustu 1992. godine minirali, rušili i srušili gradsku džamiju u Vlasenici? Pored navedenog, kao potpredsjednika entiteta Republika Srpska, koji treba da štiti interese Bošnjaka ali i drugih naroda u enitetu RS, posebno me zanima, šta će se dogoditi ukoliko MIZ Vlasenica ne "izvrši korekciju jačine zvuka islamskog poziva na molitvu"?

Za neupućene, ezan je jedan od najupečatljivijih znakova i simbola islama i kao takav ne treba i ne može da bude predmetom političkih igara načelnika koji je u martu 2012. godine priznao krivicu da je počinio Krivično djelo otmice, tako što je u septembru 2010. godine sa Branislavom Boškovićem kidnapovao Lazu Vidakovića, odbornika Naše Stranke u opštini Osmaci i 12 dana ga držao u zatočeništvu u Srbiji, te je presudom Osnovnog suda u Zvorniku proglašen krivim. Također, važno je naglasiti da se Kraljeviću sudi i pred Sudom BiH zbog sumnje da je kao komandir specijalnog voda SJB Vlasenica počinio Krivično djelo Zločin protiv čovječnosti na području opštine Vlasenica nad bošnjačkim civilima.

❌ Prije par dana načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević, je uputio dopis Medžlisu Islamske zajednice Vlasenica u...

Posted by Ćamil Duraković on Saturday, April 15, 2023

Zaista je poražavajuće što živimo u društvu koje dopušta presuđenim kriminalcima da obnašaju ovako odgovorne funkcije, a gore od toga jeste činjenica da je pred Haškim tribunalom, u procesu protiv Miće Stanišića i Stojana Župljanina utvrđeno da "postoje dokazi o tome da je Miroslav Kraljević barem prije jedne operacije sugerisao da sve vojno sposobne muškarce treba pobiti, umjesto zarobiti".

Muftija Fazlović u Vlasenici: 'Ne dozvoljavamo da nas pritisci oslabe i ugroze slobodu naroda'

Muftija Fazlović u Vlasenici: 'Ne dozvoljavamo da nas pritisci oslabe i ugroze slobodu naroda'

Kao potpredsjednik eniteta Republika Srpska tražim od načelnika opštine Vlasenica da poštuje Ustav eniteta Republika Sprska u kojem je jasno definisano da su "vjerske zajednice jednake pred zakonom, slobodne u vršenju vjerskih poslova i vjerskih obreda u skladu sa Zakonom", u suprotnom krši Ustav i čini krivično djelo!"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije