Dragan Bursać: Optuženiku za ratne zločine Kraljeviću ne smeta ezan, smetaju mu živi Bošnjaci!

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Optuženiku za ratne zločine Kraljeviću ne smeta ezan, smetaju mu živi Bošnjaci!
Foto: Kolaž / Dragan Bursać, Miroslav Mićo Kraljević

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

"Kad optuženik za ratne zločine Mićo Kraljević zahtijeva da se utiša ezan u Vlasenici, on zapravo hoće da NEMA EZANA. A ako nema ezana, nema ni džamija i onda shodno pisanoj logici srpskih ideologa i stratega nema ni Bošnjaka. Nije problem u ezanu, problem je što biološki još postoje malobrojni Bošnjaci na etnički očišćenoj teritoriji RS-a. Utišavanje' ezana je želja da nestane tih Bošnjaka. Bila i ostala od 1992 do danas."

Piše: Dragan Bursać, za portal Radiosarajevo.ba

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Pročitali ste sto sigurno, kako je načelnik optšine Vlasenica Miroslav Mićo Kraljević "na inicijativu" lokalnog, srpskog življa uputio je dopis Medžlisu Islamske zajednice Vlasenica u kojem traži da se smanji nivo jačine zvuka islamskog poziva na molitvu i to u mjesecu Ramazana.

Prije no što se bolje uputimo u dogmatiku velikosrpskog rasizma, koji počiva na maksimi - Gdje nema džamija i ezana, tamo neće biti ni Bošnjaka, muslimana, hajde da vas brzinski uputim u ratnu karijeru Miće Kraljevića.

"Specijalci" za silovanje i ubijanje

Zašto smeta ezan u Vlasenici: "Ako nema džamije, nema ni muslimana"

Zašto smeta ezan u Vlasenici: "Ako nema džamije, nema ni muslimana"

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je 2017. godine optužnicu protiv Mane Đurića, Radenka Stanića, Miroslava Kraljevića, zvanog Mićo, i Gorana Garića, po kojoj se terete da su za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, tokom 1992. i 1993. godine, na području Vlasenice i okoline počinili progon bošnjačkog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi.

Dabome, najveću pažnju je izazvalo podizanje optužnice protiv Miće Kraljevića, ratnog gospodara života i smrti u tom kraju, koji je u međuvremenu dogurao do – načelnika opštine i tu se sve ove godine uspješno održao.

Pa se onda postavlja prvo i ključno pitanje – kako je jedan jastreb Srpske demokratske stranke, komandant interventnog voda Vojske RS-a sa svojim (čitaj: Mićinim) specijalcima dogurao do uspješnog kadra Saveza nezavisnih socijaldemokrata i načelnika opštine koju je tako zorno i temeljito očistio od nesrba?

Na pomen "Mićinih specijalaca" ledila se krv u žilama bošnjačkom stanovništvu Vlasenice i okolnih mjesta. "Specijalnost" im je bila odvođenje u logore ili negdje na egzekuciju, u vlaseničkim brdima, ili odmah u gradu. Kraljević je stigao i da se bavi zločinačkim krasopisom, pa je svojim specijalcima naredio da na bošnjačkim kućama pišu parole. Bez puno kreativnosti, a sa puno mržnje na kućama Bošnjaka su tako nicali supismeni grafiti "Smrt muslimanima"…

Podsjetiću vas kroz vlasenički logor Sušica je 8.000 hiljada nesrba. U tom zlodjelu, u tom prostoru zla i njegovim čvorištima u okolini Vlasenice, ubijeno je 1.600 ljudi. Silovanja, zlostavljanja, premlaćivanja, robovlasništvo… bile su svakodnevne pojave. Sušica je, zapravo, regionalni logor, kroz koji su prošli Bošnjaci Kalesije, Bratunca Srebrenice, Rogatice, Višegrada, Zvornika… te brojnih drugih opšina ovog dijela Bosne i Hercegovine. Odred Miće Kraljevića je bio jedan od najzaslužniji za krvavi potpis Sušice.

Načelnik Vlasenice uputio dopis Islamskoj zajednici: 'Smanjite jačinu zvuka za islamsku molitvu'

Načelnik Vlasenice uputio dopis Islamskoj zajednici: 'Smanjite jačinu zvuka za islamsku molitvu'

A Mićin odred je u međuvremenu na to sve sistematski silovao djevojčice od 10 godina i žene od 50 godina. Mićin odred je mučki pobio na stotine Bošnjaka. Mićin odred je te kosti rasturio i ispremještao na sve strane, pa se danas može reći da je "srećna" ona porodica koja nađe 60 posto kostiju svojih najbližih.

Mićin odred je odlučio, primjerice, da poznati mladi jugoslovenski košarkaš Edin Salaharević ne može izaći iz Vlasenice autobusom za Kladanj. Pa je Edinove ostatke našao njegov brat Nedim u nekoliko grobnica. Rasturene i izmiješane sa drugima. Pa je sve što je našao Nedim od svoga oca jedna jedina kost.

A Miroslav – Mićo Kraljević? On je i danas načelnik Opštine Vlasenica. U ratu gospodar smrti, u miru gospodar života i ugledni građanin, biznismen. I dok ga štiti presumpcija nevinosti, valja se zapitati kako se jedan čovjek nakon svega što stoji u njegovom životu uopšte usudio ne samo da bude vidljiv svima, nego da bude i politički aktivan? Presuđeni ratni zločinci na političkoj sceni – teško svarljivo, ali nam se desilo.

A kad mu se već može, onda Mićo Kraljević sa pozicije moći propisuje snagu decibela ezana koji poziva u Božju kuću preživjele vlaseničke muslimane-Bošnjake.

Kad tužilaštvo poziva ubijene ljude za svjedoke

Dragan Bursać: Dodik na korak od uvođenja bijelih traka i stvaranja Srpskog Rajha!

Dragan Bursać: Dodik na korak od uvođenja bijelih traka i stvaranja Srpskog Rajha!

Dakle, ključno pitanje za Tužilaštvo BiH, koje evo već 6 godina ne zna da li je pošlo ili došlo je- Šta Mićo Kraljević radi ne na mjestu načelnika Vlasenice, nego šta radi na slobodi?

A o tome kako Tužilaštvo "radi" svoj posao samo par riječi:

"Tužiteljica Sanja Jukić, kad je slala meni poziv, pisalo je u pozivu da povedem svoju mrtvu majku. Pokazatelj da Tužilaštvo ne radi nikako, ili samo površno radi, to je što je moja majka odvedena, a u pozivu stoji da je povedem. Znači, oni uopšte ne znaju ko su žrtve Vlasenice", navodi 2017. u razgovoru za Radio Slobodnu Evropu Amir Topčić.

Da, dobro ste pročitali. Ovo je iskaz Amira Topčića. Njemu su, dakle, u logoru Sušica u Vlasenici ubijeni braća Seid i Suljo, majka Aiša i otac Abdurahman. Koliko je Tužilaštvo "ozbiljno" radilo svoj posao svjedoči i fakat da u pozivu koji je Amir kao svjedok dobio stoji stavka da "povede majku Aišu". Istu onu koja je ubijena u logoru Sušica.

Toliko o Tužilaštvu.

Dragan Bursać: Bradara, može li se nakon ubistva tromjesečne bebe biti nevin čovjek???

Dragan Bursać: Bradara, može li se nakon ubistva tromjesečne bebe biti nevin čovjek???

Srpsko vjerovanje: Kad nema džamija, nema ni muslimana

A sad par riječi o velikosrpskom rasizmu, islamofobiji i ksenofobiji. Svi ćete se sjetiti gnusnih riječi Milorada Dodika iz 2018. godine, kada je gostujući kod zloglasnog Milomira Marića kazao da imami koji uče ezan "arlauču". I tada je baš Dodik predlagao da se ezan "utiša", sprdajući se i sa džamijama i sa imamima i sa bošnjačkim narodom.

"Nemoj mi puštati ozvučenja toga tamo da arlauče, jer ja nisam to. Zašto bi to činili i radili? On u pet sati odvrne do daske, ono gore da pjeva, i tako to. Naravno, svi su istraumirani i ustaju u pet sati…"

Ova teza kako su Srbi i pravovjernici "istraumirani" ezanom stoji kao četničko uputstvo i dan danas, jer postoje provjerene informacije da je Vlasenica sa Mićom Kraljevićem samo probni balon za utišavanje ezana u Banjaluci i ostalim gradovima manjeg BiH entiteta. Već se mjeri jačina zvuka u i oko Ferhadije banjalučke, u to ne sumnjajte!

Ali, čak ni Milorad Dodik sa svojom nakaradnom islamofobijom nije neki utemeljitelj ovog zla. Podsjetiću vas na izjavu Milana Tupajića, bivšeg šefa kriznog štaba i ratnog predsjednika Sokoca, koji je na Haaškom sudu svjedočeći na suđenju zločincu Momčilu Krajišniku rekao sljedeće:

Dragan Bursać o smrti Ramiza Nukića: "Putuj u neke bolje svjetove dobri naš Ramize"

Dragan Bursać o smrti Ramiza Nukića: "Putuj u neke bolje svjetove dobri naš Ramize"

"Među Srbima postoji vjerovanje da ako nema džamija, nema ni muslimana. Uništenjem džamija, muslimani će izgubiti motiv da se vrate u svoja sela."

Podsjetiću vas i na izjave ratne zločinke Biljane Plavšić koja je u svojoj knjizi koju je pisala tokom zatvorskih dana "Svedočim", kao biolog tvrdila da "muslimani i Srbi ne mogu živjeti zajedno, jer nemaju isti genetski kod". Onda možemo samo pretpostaviti razmjere rasizma u nižih društvenih slojeva zaraženih velikosrpskim ultranacionalizmom.

Ali najradikalnija izjava Biljane Plavšić bila je ona nakon rušenja čuvene Aladže džamije u Foči kada je kazala:

"Kakav bi to bio srpski grad s toliko džamija."

I onda nije ni čudno da je u BiH uništeno 534 džamije, jer je ratna i državotvorna doktrina bila ponavljam "Kakav bi to bio srpski grad s toliko džamija."

Pa je onda ključ čitanja dopisa optuženika za ratne zločine Miće Kraljevića, koji zahtijeva da se "utiša" ezan u Vlasenici, zapravo nasušna potreba da NEMA EZANA. A ako nema ezana, nema ni džamija i onda shodno pisanoj i dokumentovanoj logici srpskih ideologa i stratega nema Bošnjaka. Vidite, nije problem u ezanu i njegovoj glasnoći, problem je što biološki još postoje malobrojni Bošnjaci na etnički gotovo potpuno očišćenoj teritoriji RS-a. Zahtjev za "utišavanje" ezana od strane potencijalnog ratnog zločinca je namjera da nestane Bošnjaka-muslimana. Bila i ostala od 1992 do danas. 

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije