Zašto smeta ezan u Vlasenici: "Ako nema džamije, nema ni muslimana"

9
F. V.
Zašto smeta ezan u Vlasenici: "Ako nema džamije, nema ni muslimana"
Foto: Kolaž / Mićo Kraljević, srušena džamija u Srebrenici

Dosta pažnje izazvala je jučer informacija da je načelnik Opštine Vlasenica Mićo Kraljević, kojem se na Sudu BiH sudi za ratne zločine nad Bošnjacima (!), u dopisu upućenom Islamskoj zajednici u BiH i Medžlisu IZ u Vlasenici zatražio da se "smanji nivo jačine zvuka islamskog poziva na molitvu", odnosno ezana.

Opštini Vlasenica se, kao, obratio veliki broj građana koji "izražavaju nezadovoljstvo zbog velike jačine zvuka islamskog poziva na molitvu", pa lokalne vlasti "apeliraju" da se smanji "nivo jačine zvuka islamskog poziva na molitvu".

"U cilju dalje uspješne saradnje nadamo se da ćete uzeti u obzir ovaj apel građana i opštinske uprave i izvršiti korekciju jačine zvuka islamskog poziva na molitvu", navodi se u dopisu koji su potpisali Kraljević i Nevena Stupar.

Pogledajte kako su radnici KJKP Rad dizali parkirana vozila ispred kontejnera

Pogledajte kako su radnici KJKP Rad dizali parkirana vozila ispred kontejnera

Kad imami "arlauču"

Poruka kojom se, "pod prijetnjom naroda", podmuklo nastoje ograničiti vjerske slobode, samo je vrh ledenog brijega sve veće agresije prema povratničkoj populaciji u ovom dijelu BiH. Ta agresija ostaje uglavnom daleko od interesa kako viših razina vlasti, tako i međunarodne zajednice.

Ovakav kurs vlasti u bh. entitetu RS nije ni slučajan, ni iznenađujući imajući u vidu višegodišnje kreiranje krajnje opasnog mrzilačkog narativa kako u medijima, tako i u javnim istupima najviših zvaničnika entiteta RS poput Milorada Dodika.

Načelnik Vlasenice uputio dopis Islamskoj zajednici: 'Smanjite jačinu zvuka za islamsku molitvu'

Načelnik Vlasenice uputio dopis Islamskoj zajednici: 'Smanjite jačinu zvuka za islamsku molitvu'

Treba ih sagledavati u širem kontekstu sve otvorenijih prijetnji secesijom, gdje širenje straha i tretiranje manjina, postaju alat za ostvarenje mračnih političkih agendi, a svim "Drugima" treba poslati jasnu poruku kako nisu na "svojoj teritoriji".

Prisjetimo se u ovom slučaju indikativnog slučaja iz 2018. godine. Naime, Dodik je u julu te godine gostujući u jednoj srbijanskoj TV emisiji izjavio da imami koji uče ezan u BiH zapravo "arlauču", čime je na direktan način jezikom mržnje vrijeđao sljedbenike islamske vjere, doprinoseći porastu nepovjerenja u zemlji i stvarajući pretpostavke za potencijalne konfliktne situacije.

U izjavama kojim dominira jezik mržnje poručio je kako "Srbima padaju cijene nekretnina  zbog džamija koje se nalaze u blizini njihovih kuća".

"Nemoj mi puštati ozvučenja toga tamo da arlauče, jer ja nisam to. Zašto bi to činili i radili? On u pet sati odvrne do daske, ono gore da pjeva, i tako to. Naravno, svi su istraumirani i ustaju u pet sati. To je najvrjedniji dio srpskog naroda, a budi ih džamija i oni ustaju u pet sati! Dvije stambene zgrade, i oni ruknu džamiju gdje nikada nije bila prije rata. Ima 800 izgrađenih džamija u FBiH poslije rata", kazao je tada Dodik.

Slučajno ili ne, samo mjesec dana kasnije je pucano na Ferhadiju džamiju u Banjoj Luci.

Sramotno, još jedan napad na Bošnjake u RS: Muškarac urinirao po zidu džamije u Bijeljini

Sramotno, još jedan napad na Bošnjake u RS: Muškarac urinirao po zidu džamije u Bijeljini

Zašto to Dodik radi?

Prema mišljenju Sashe Havlicek sa Instituta za strateški dijalog (ISD), "osnovno načelo svih ekstremističkih ideologija jeste dehumanizacija onog drugog", jer "kada uspostavite razmišljanje 'mi' protiv 'njih' možete stvoriti nevjerojatne podjele i sukobe među ljudima".

Da bi se shvatio "problem" koji vlasti bh. entiteta RS i danas imaju sa ezanom i džamijama valja se prisjetiti da su upravo džamije bile neke od prvih meta u procesu "stvaranja Republike Srpske".

Sistematska aktivnost

Pod vodstvom ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića na području današnjeg entiteta RS porušene su 534 džamije! Značajan dio u područjima gdje uopće nije bilo sukoba. Po spisku!

Oglasili se iz policije o napadu na povratnike u Višegradu: Još uvijek nije obavljen uviđaj

Oglasili se iz policije o napadu na povratnike u Višegradu: Još uvijek nije obavljen uviđaj

Dio tog policijsko-vojnog sistema bio je i načelnik Vlesenice Kraljević, kojem se, uz ostale, sudi za progon bošnjačkih civila u Vlasenici – protivpravnim zatvaranjem, ubistvima, seksualnim zlostavljanjima, mučenjima, nestancima i drugim nečovječnim djelima počinjenim tokom 1992. i 1993. godine!

Da je rušenje džamije bio namjerna i sistematska aktivnost (valjda je i tada smetao „nivo jačine“ ezana!?) dokazao je Andras J. Riedlmayer, direktor Dokumentacijskog centra za islamsku arhitekturu programa Aga Khan na Univerzitetu Harvard i stručni svjedok Tužilaštva o sistemskom uništavanju kulturne baštine u Bosni i Hercegovini 1992. - 1996. na ICTY u suđenjima Miloševiću, Šešelju, Karadžiću.

U intervjuu listu Preporod 2020. godine on je govorio o tome kako zadatak tužitelja nije samo da dokažu da su džamije i drugo naslijeđe uništeni, već i da dokažu da su ta djela bila namjerna i sistematska.

"Skupljanje izjava o namjeri je bitan element dokaza. Znate za ono što je rekao Drljača. (Simo Drljača, šef policije u Prijedoru u augustu 1992. dao je izjavu New York Times-u, u kojoj je kazao da nije dovoljno uništiti minaret, nego i temelje džamije. 'Kad to uradite, oni će otići sami', op.ur.). Na snimci koju spominjete se čuje Živanović koji pojašnjava kako je došao do Srebrenice: 'Ja sam prošao asfaltnim putem Jadar, Kožlje, Raine, Petriča. Ugledao sam minaret do nebesa, mislim da je već jutros on poravnat, trebao je biti do jutros", govorio je ugledni ekspert koji je obilazio BiH i fotografirao dokaze o urbicidu.

Evo još nekih primjera koje je zabilježio prof. Riedlmayer.

Cilj – uništenje džamija

Zvornik - Unutrašnjost uništene džamije u Drinjači, 2002. Mustafa-ef. Muharemović i prof. dr. Muhamed Hamidović.
Foto: Privatni album : Zvornik - Unutrašnjost uništene džamije u Drinjači, 2002. Mustafa-ef. Muharemović i prof. dr. Muhamed Hamidović.

Naime, na 34. Sjednici skupštine bosanskih Srba, od 27. augusta do 1. oktobra 1993, Miroslav Vještica (Bosanska Krupa) je, protiveći se mirovnom planu zasnovanom na uniji tri republike, rekao "ako se složite s ovim morat ćete kompenzirati sve što smo uništili i spalili 17 džamija koje smo poravnali".

Također, Milan Tupajić, bivši šef kriznog štaba i ratni predsjednik opštine bosanskih Srba Sokolac, svjedočeći na suđenju Krajišniku o uništenu džamije u Novoseocima je rekao sljedeće:

Pitanje: Koliko je džamija bilo u opštini Sokolac na početku 1992?

Odgovor: Bilo je pet džamija.

Pitanje: A do vremena kada je džamija u Novoseocima uništena od strane Druge romanijske brigade, koliko je džamija ostalo u opštini Sokolac?

Odgovor: Nijedna. Vjerujem da je tokom ovih operacija, o kojima smo upravo diskutovali. Ostale su već bile uništene. Nisam siguran za onu u selu Košutica, blizu puta Sokolac-Han Pijesak. Ne znam da li je ona dignuta u zrak prije one u Novoseocima ili poslije. U svakom slučaju, u rasponu od nekoliko dana, nije više bilo džamija na teritoriji opštine Sokolac.

Pitanje: Gospodine Tupajić, možete li Sudu dati bilo kakav uvid u to zašto su ove džamije uništene?

Odgovor: Među Srbima postoji vjerovanje da ako nema džamija, nema ni muslimana. Uništenjem džamija, muslimani će izgubiti motiv da se vrate u svoja sela.

Nakon rušenja 534 džamije i urbicida koji je zgrozio cijeli civilizirani svijet, danas optuženiku za progone bošnjačkih civila u Vlasenici - smeta i ezan!

Nije li to krajnje zabrinjavajući znak da procesi u BiH ubrzano idu ka dramatičnom historijskom remakeu.  Upravo onako kako su nedavno u pismu Bundestagu naveli bh. intelektualci:

"Ne želimo dizati lažne uzbune, ali želimo skrenuti vašu pažnju jer vjerujemo da će, ako Bosna i Hercegovina ostane na sadašnjoj putanji, to dovesti do nasilnog sukoba". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije