BiH / Čak 92 područne škole u RS bez ijednog prvačića

25. 06. 2019. u 19:51:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 129

Da su učionice sve praznije i da je dugogodišnji trend smanjenja upisanih đaka nezaustavljiv pokazuje podatak prema kojem je Osnovna škola “Ćirilo i Metodije” u Trnopolju kod Prijedora ovog proljeća upisala oko pet puta manje prvačića nego prethodnih godina, piše Glas Srpske.

Direktorica ove škole Maja Bjeljan kaže da su upisali ukupno četvoro djece u centralnoj i jednoj područnoj školi, dok će dva područna odjeljenja ostati bez prvačića.

“Ova godina je definitivno podbacila, jer smo lani imali 19 prvačića, a godinu ranije približno tome. U područnim odjeljenjima u Petrovom Gaju i u Jarugama nije upisano nijedno dijete, a do takvog stanja je dovela loša demografska slika”, rekla je Bjeljan.

Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture RS, svega tri prvačića na jesen će imati OŠ “Josif Pančić” u Kozicama kod Oštre Luke, čiji direktor Lazar Vulin kaže da zbog loše demografske slike i migracija godinama kubure sa manjkom broja đaka.

Priča da je škola prije rata imala više od 700 osnovaca i pet područnih odjeljenja, a da su sada spali na centralnu školu, u čije klupe će u septembru sjesti svega 19 učenika od prvog do devetog razreda.

“Tri đaka, nažalost, za nas nisu malo i kada smo vidjeli da će ih biti toliko bili smo presrećni, jer su iza nas mnogo gore godine. Lani smo upisali samo jednog prvačića i iskreno se nadam da će se trend pada broja učenika zaustaviti, ali prema podacima sa terena situacija nije optimistična”, rekao je Vulin i dodao da su ovu školsku godinu završili sa 23 osnovca, te da ih je tokom godine napustilo dvoje učenika, koji su se sa porodicom preselili u Banja Luku i Sloveniju.

Svega troje mališana u prvi razred je upisala i Osnovna škola “Rade Marijanac” u Strojicama kod Šipova i to dva u područno odjeljenje u Novom Selu, a jedno u centralnoj školi.

“U područnom odjeljenju u Babićima nismo upisali nijedno dijete i tako je treću godinu zaredom. Od septembra ćemo u tom selu imati svega tri đaka, zbog čega sam pisao molbu resornom ministarstvu da ne zatvaraju to odjeljenje, ali evidentno je da je na izdisaju i da bi katanac u bravu mogli staviti u septembru 2020. godine”, kaže direktor OŠ “Rade Marijanac” Mirko Piljić. Dodao je da škola sada broji 68 đaka, a prije deceniju imali su više od 110 učenika.

“Sela koja gravitiraju oko naše škole odumiru, jer je osnovna djelatnost stanovnika poljoprivreda, od koje se teško živi, zbog čega mladi sve više odlaze u Sloveniju i Njemačku”, naveo je Piljić.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS ističu da je u školsku 2019/2020. godinu upisano 9.293 učenika, a iako je to za 438 prvačića manje nego lani, naglašavaju da nemaju u planu racionalizaciju školske mreže.

“Imajući u vidu da svake godine do septembra bude upisan dodatni broj učenika, očekujemo da će do početka školske godine biti još upisanih. Poređenja radi, u aprilu i maju 2018. godine upisano je 9.600 prvačića, dok je, prema podacima iz godišnjih planova rada škola, u školskoj 2018/2019. godini, u prvom razredu bio 9.731 prvačić”, rekli su u Ministarstvu prosvjete i dodali da je u opštinama Kalinovik, Krupa na Uni i Drinić upisano najmanje prvačića, svega njih osam.

Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture RS, najviše prvačića upisano je u Banja Luci, Bijeljini, Doboju i Prijedoru.

“Najviše prvačića biće u školama “Branko Radičević” u Banjaluci i to 203 učenika, zatim u školi “Knez Ivo od Semberije” u Bijeljini - 186 prvačića, a slijede ih škole “Sveti Sava” u Doboju i “Vuk Karadžić” u Bijeljini, u čije će klupe od septembra sjesti 166 prvačića”, naveli su u ministarstvu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA