Bursać odao počast novinarki Dadi: Ne možeš, čoveče, da gledaš kako artiljerija sravnjuje jedan grad

11
Radiosarajevo.ba
Bursać odao počast novinarki Dadi: Ne možeš, čoveče, da gledaš kako artiljerija sravnjuje jedan grad
Foto: Privatni album / Dada Vujasinović i Dragan Bursać

Novinarka lista "Duga" Radislava Dada Vujasinović pronađena je mrtva prije 30 godina u svom stanu na Novom Beogradu, a još nije utvrđeno da li je bilo u pitanju ubistvo, samoubistvo ili nesretni slučaj.

Prvobitna zvanična verzija događaja bila je da je novinarka izvršila samoubistvo, ali je kasnije ta verzija dovedena u pitanje, zbog čega je ovaj slučaj do danas ostao nerazjašnjen.

Slučaj 30 godina kasnije i dalje tapka u mestu, a pitanje čuvene zelene fascikle koja iz njenog stana nestaje nakon ubistva ostaje bez odgovora.

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Prvobitna istraga govorila je da se novinarka ubila iz lovačke puške, međutim, holandski forenzički institut je veštačenjem došao do zaključka da urok smrti mogu biti ubistvo, samoubistvo ili nesretni slučaj.

U jednom intervjuu neposredno pred smrt, Dada Vujasinović je izjavila: "Ako mi nekad padne saksija na glavu, nemojte da pomislite da je to bio nesretan slučaj".

Dadina sestra Aleksandra Vujasinović izjavila je ranije da vjeruje da njena sestra nije ubijena zbog onog što je pisala, već onoga što nije i što je bilo cenzurisano.

U posljednjoj rečenici teksta "Prve dve ratne godine", koji je objavljen 1992. godine, Dada Vujasinović je napisala: "Mene, hvala Bogu, neće moći da lažu".

U povodu 30 godišnjice od mnjene smrti na društvenoj mreži Facebook oglasio se Dragan Bursać, poznati novinar i kolumnista portala Radiosarajevo.ba.

Bursać: 'Nemojte zaboraviti da je monstrum Milan Lukić spaljivao živu djecu u Pionirskoj ulici...'

Bursać: 'Nemojte zaboraviti da je monstrum Milan Lukić spaljivao živu djecu u Pionirskoj ulici...'

Njegovu objavu na ovoj društvenoj mreži prenosimo u cijelosti:

Ne možeš ti, čoveče, uz čips i pivo da gledaš kako naša artiljerija sravnjuje sa zemljom jedan grad, a da se ne zapitaš – kako bi meni, mom detetu, bolesnoj majci, bilo kome bilo, da neko sedne na Avalu i tuče me odozgo.”

Ovako je o Sarajevu govorila Dada Vujasinović, novinarka ubijena od strane srbijanskog režima 8.4.1994.

Prođoše tri decenije od njenog ubistva!

Slava joj!", napisao je Dragan Bursać.

“Ne možeš ti, čoveče, uz čips i pivo da gledaš kako naša artiljerija sravnjuje sa zemljom jedan grad, a da se ne zapitaš...

Posted by Dragan Bursać on Monday, April 8, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije