Izetbegović o Komšiću: S njegovom kandidaturom imam veze kao s ulaskom Finske u NATO

6
L. M.
Izetbegović o Komšiću: S njegovom kandidaturom imam veze kao s ulaskom Finske u NATO
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Doma naroda PSBiH, 27. april 2022.

Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu obrazložio zašto se Prijedlog Kluba Hrvata o izmjenama Izbornog zakona BiH po hitnoj proceduri.

Sjednica je u toku, a ova tema nije prošla bez oštre rasprave.

Prema njegovim riječima, taj prijedlog je usaglašen sa Ustavom BiH.

Meteorolozi ponovo najavili promjenu vremena: Za vikend novi snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

Meteorolozi ponovo najavili promjenu vremena: Za vikend novi snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

"Izbori nisu proglašeni, a ovdje se vodi kampanja. Mi smo išli s hitnom procedurom kada je CIK rekao da će saopćiti datum izbora. Ne postoje preduvjeti da se izbori formalno-pravno organizirao", istakao je Čović.

Kazao je kako su se trudili zadnje dvije godine te pomenuo rješavanje pitanja "legitimnog predstavnika hrvatskog naroda".

Podsjetio je i na Sporazum u Mostaru.

"Mostarski smo sporazum realizirali pa smo izbore za Mostar pomjerili za dva mjeseca. Kako smo razumjeli da je jedna od strana potpisnica učinila sve da izigra sporazum, mislim da smo organizirali desetke sastanaka predstavnika naroda. Svaki naš prijedlog se ticao prijedloga koji će omogućiti legitimno predstavljanje", naveo je lider HDZ-a. 

Za riječ se javio Bakir Izetbegović, delegat Kluba Bošnjaka (SDA) kazao je da je za njega Željko Komšić, aktuelni član Predsjedništva BiH, legitimni predstavnik.

"Ja sam pristao na to da pokušam riješiti, nisam obećao zato što HDZ nudi ovakva rješenja. Zar sam mogao ovo prihvatiti. Nije SDA kandidovala Komšića tri puta. Kakve veze SDA ima s tim? Zašto mene povezujete s tim, ne kažem da niste to trebali uraditi, ali ja imam veze s tim koliko i s ulaskom Finske u NATO", poručio je Izetbegović Čoviću i Denisu Bečiroviću, delegatu SDP-a.

Javio se za riječ i Munib Jusufović nakon što ga je prozvala delegatkinja SNSD-a Dušanka Majkić kazavši da niko nije primijetio da SBB nije jučer prisustvovao sjednici.

Istakao je da je jučer SDA imala razloge da ne prisustvuje sjednici te da on nije za takve načine, ali se solidarisao jer ne podržava ovaj Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije