Brojne reakcije na izjavu Salke Zildžića o bojkotu hrvatskih proizvoda

5
Radiosarajevo.ba
Brojne reakcije na izjavu Salke Zildžića o bojkotu hrvatskih proizvoda
Foto: Privatni album / Salko Zildžić

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Salko Zildžić (SDA), poručio je kako bi Bošnjaci mogli pokrenuti kampanju bojkota hrvatskih proizvoda.

Kao razlog tome navodi blokade koje najavljuju iz HDZ-a na nivu države i entiteta, čime bi se dovelo u pitanje i održavanje izbora u oktobru ove godine.

Izjava je ovo koja je, očekivano, pokrenula lavinu reakcija.

Sramotno: Devastirana nekropola stećaka Koritnik u Brezi

Sramotno: Devastirana nekropola stećaka Koritnik u Brezi

Irfan Čengić, zastupnik SDP-a u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, tim je povodom poručio:

"Bojkot je besmislena priča jer prijaviti će se drugi i dobiti mandate u tim kantonima i izbornim jedinicama, bez obzira da li jedete Linoladu ili Mazu, pijete Dukat ili Milkos mlijeko.

Blokada izbora je opasna, ona predstavlja krivično djelo i time se trebaju baviti FUP i SIPA i tužilaštva."

A, izjavu je stiglo uputiti i izvjesno tijelo. zvano "mladež HDZ-a", koje navodi:

"Izjava federalnog zastupnika SDA gospodina Salke Zildžića o bojkotu hrvatskih proizvoda je jedna u nizu gluposti koje javnost u BiH ima priliku svakodnevno čuti. Dakako, konkurenciju za takve glupe izjave ima upravo od pojedinih članova svoje stranke koji ne prezaju ni od nebuloza kako bi se fokus s ključnih stvari za spas BiH skrenuo na trivijalne stvari.

Ako smo dobro razumjeli, a jesmo, Zildžić daje prijedlog kako bi bošnjačkim bojkotom hrvatskih proizvoda, Bošnjaci pokazali ljubav i odanost prema BiH. Pitamo gospodina Zildžića je li svjestan kolika je vanjskotrgovinska razmjena između BiH i Republike Hrvatske i tko je najveći investitor u BiH? Koliko žitelja BiH bošnjačke nacionalnosti radi u hrvatskim tvrtkama sa sjedištem u BiH? Hoće li Zildžić osigurati prehrambene namirnice bošnjačkom narodu što bi bila neminovnost u takvim okolnostima? Na kraju, koliko Bošnjaka posjeduje
dokumente Republike Hrvatske? Uvjereni smo kako je sve ovo jako dobro poznato ovom zastupniku u entitetskom parlamentu.

Unatoč nevjerici koju izazivaju ovakvi prijedlozi od strane jednog federalnog parlamentarca, još jače postajemo svjesni tko radikalizira javnost i tko ima za cilj zadržati ovakvo stanje u državi. Zildžićev poziv na bojkot hrvatskih proizvoda, nažalost, pokazuje kakav profil osobe bi trebao odlučivati o našim sudbinama. 

Čini se kako je kolega Zildžić trebao bolje bojkotirati ili blokirati nokaute kojih je izgleda i previše primio. Pozivamo ga da svoju snagu usmjeri na rješavanje otvorenih pitanja, poštivanje Ustava BiH, prava konstitutivnih naroda i prestanka diskriminacije kao najvažnijeg pitanja o kojima ovisi budućnosti BiH. Također, kao federalni zastupnik trebao bi svoju snagu više usmjeriti ka poboljšanju životnog standarda mladih jer je do nedavno obnašao funkciju
predsjednika Asocijacije mladih SDA."

Ranije je na izjavu reagirao i Nihad Uk, generalni sekretar Naše stranke.

"Sve ključne poluge moći u državi SDA je velikodušno prepuštala HDZ-u pa sad nema gotovo nijednu i nije ni čudo onda što im na um padaju bezumne ideje poput bojkota proizvoda. One izvršne pozicije što je SDA uspjela da zadrži u trgovini sa HDZ-om popunila je podobnim kadrom koji, čast izuzecima, svoje radno vrijeme provodi po ročištima.

Bojkot proizvoda se može desiti samo zbog siromaštva građana, a nikako iz etničkih pobuda. Bojkot proizvoda je krajnji izraz nemoći i SDA je ovim priznala da je kapitulirala. Sramotno je da partija koja se smatra najjačom u državi, zbog vlastite nemoći da išta politički uradi, građane poziva na bunt kako bi iza njega sakrila svoj diletantizam", rekao je Uk.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije