Zastave, cvijeće, zahvalnost: Obilježavanje Dana državnosti širom Sarajeva

Anadolija
Zastave, cvijeće, zahvalnost: Obilježavanje Dana državnosti širom Sarajeva
Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembar, obilježen je polaganjem cvijeća i posjetom spomen obilježjima u Sarajevu.

Brojne delegacije sa državnog, entitetskog, kantonalnog, gradskog i opštinskog nivoa prvo su posjetile Vjećnu vatru, zatim Memorijalni centar Kovači, a potom Spomen obilježje poginuloj djeci opkoljenog Sarajeva i Spomen park Vraca. Među mnogobrojnima, koji su posjetili obilježja, bili su Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva i mnogi drugi.

“Svim građankama i građanima čestitam Dan državnosti, 25. novembar. Dan smo započeli na simboličan način isticanjem i podizanjem najveće zastave u Sarajevu. To je poklon građana Sarajeva svojoj jedinoj domovini“, kazao je Skaka i dodao:

“U Sarajevu je 1.601 dijete ubijeno. Ovo je njihovo spomen obilježje na kojem su danas učenici osnovnih škola iz Sarajeva položili ruže da pokažu da život ide dalje i da se nastavlja, da odamo poštovanje svoj toj djeci i prema svima onima koji su nevino ubijeni u protekloj agresiji. Ali, i da kažemo da Bosna živi da će živjeti i da će opstati.“

Povodom 25. novembra Dana državnosti BiH jutros je na brdu Hum uz intoniranje himne podignuta bh. zastava dimenzija šest puta 12 na jarbolu visine 30 metara.

Grad Sarajevo tokom dana planira na razne načine obilježiti Dan državnosti BiH. Osim polaganje cvijeća na gradskim spomen obilježjima, po prvi put je planiran i dječiji program obilježavanja Dana državnosti pod nazivom “Domovina u srcu“ u kojem će učestvovati oko 300 učenika četvrtih razreda osnovnih sarajevskih škola, a u poslijepodnevnim satima će se održati i svečana akademija u Vijećnici. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije