Brčić, Vranić i Čičić: Novi Krizni štab, formiranje etičkog komiteta u zdravstvu

3
Radiosarajevo.ba
Brčić, Vranić i Čičić: Novi Krizni štab, formiranje etičkog komiteta u zdravstvu
Foto: Vlada KS / Novi saziv Vlade KS

Kanton Sarajevo danas je dobio novu izvršnu vlast.

Na današnjoj Skupštini KS zastupnici su izglasali predložene minsitre i premijera.

Nakon višesatne diskusije o kvalitetima Vlade, ekspozeu Edina Forte, 23 zastupnika glasalo je za imenovanje nove Vlade i premijera KS, šest je bilo protiv i šest suzdržanih.

Na čelu Vlade KS ponovo je Edin Forto na poziciji premijera.

Na TVSA večeras su bili gosti Lejla Brčić, ministrica pravde i uprave, zatim Haris Vranić, ministar zdravstva i Davor Čičić, ministar finansija u ovom kantonu.

Uskoro etički komitet

Nadzor nad Ljekarskom komorom i formiranje etičkog komiteta su neke od tema o kojima je Vranić govorio.

"Postoji taj dio koji se bavi kontrolom rada Ljekarske komore. Postoji mogućnost da se interveniše. Naglasio bih da u opisu mog posla postoji i formiranje etičkog komiteta KS, uskoro ćemo ga formirati i bavit će se problemima građana i kolega. Da, građani će imati pravo uložiti prigovore i žalbe, oni će ih razmotriti i adekvatno odgovoriti. Procedura nije komplikovana za formiranje komiteta“, rekao je Vranić.

Najavio je i da će se primjedbe od pacijenata i građana svakako pregledati.

Prioritet zdravstvo i privreda

Čičić je govorio o manjem budžetu Kantona Sarajevo.

"Vjerujemo da ćemo uspjeti završiti budžet. Krećemo od sutra pregledanje budžeta i da imamo nacrt budžeta za ovu godinu. On bi mogao biti značajno manji. Radi se o nekih 200-250 miliona KM zbog posljedica pandemije koronavirusa. Znamo da ćemo morati raditi rezove. Zdravstvo je prioritet i naći sredstva za pomoć privedi. Ima mnogo problema u privredi", rekao je Čičić.

Kada je riječ o pomoći malim biznisima, rekao je da je jedna od opcija ukidanje parafiskalnih nameta.

"To znači manje punjenje budžeta, naći ćemo rezerve ili rezati da bi taj udar ublažili i pomogli privredi da preživi ove dane. Ova godina će biti izazovna, ne znamo da li će mjere postati dugoročne. Najveći pad punjenja budžeta je od poreza, znači da dolazi do pada potrošnje. Zdravstvo i privreda su prioriteti. Ova godina će biti godina oporavka, nadati se“, rekao je ministar.

Smatra da je javni sektor „generator potrošnje“, ali da bi ti rezovi ovog sektora utjecali na pad potrošnje.

Javni interes iznad privatnog

Brčić je govorila o o najavljenom zakonu za borbu protiv nepotizma.

"Zakon nije diskriminacija. Kada se govorilo o objavi plata i sl., bilo je riječi o sličnom. Dobili smo i za to pozitivna mišljenja, bili smo vrlo oprezni. Javni interes je iznad privatnog. S obzirom da trošimo javni novac, ne možemo imati ista prava kao građani. Ja sam formirala Radnu grupu koji su pripremili tekst Nacrta zakona. Pripremljene su tri verzije. Vodili smo se iskustvom Francuske jer jedina država u Evropi ima ovakav zakon. Radili smo istraživanje i na svjetskom nivou. Brzo ćemo taj zakon uputiti prema Vladi i Skupštini KS. Pozvat ćemo i građane i nevladin sektor i zastupnike da se uključe", pojasnila je Brčić.

Novi sastav Kriznog štaba

Vranić je rekao da će ujutru obaviti razgovor sa uposlenicima Ministarstva zdravstva.

Krizni štab će se promijeniti. Vidjet ću kako ćemo rasporediti i koga ćemo uključiti, mislim da tu mora biti i struka. Imena članova ne mogu otkriti, neka znam, sa nekima pregovaram. Svi su zainteresovani, ali se osjećaju zapostavljeni jer ih niko nije pitao do sada. Procedure su jednostavne. Ministar o svemu odlučuje. Vrijeme je da se dosadašnji članovi možda odmore i da novi dođu, sa novim idejama. Nadam se da će se kolege sa KCUS-a priključiti da kreiramo zajednicu za liječenje. U Općoj bolnici redovno komuniciramo sa američkom bolnicom u Istanbulu, prezentiramo im najteže slučajeve i tako korigujemo terapiju za pacijente. Imamo uspjeh značajan – tri pacijenta koja smo skinuli sa respiratora, oporavili su se“, zaključio je ministar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije