Brčić: Kad je korupcija u pitanju, u BiH nemamo razloga za ponos

2
Radiosarajevo.ba
Brčić: Kad je korupcija u pitanju, u BiH nemamo razloga za ponos
Facebook / Lejla Brčić

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se danas. Tim povodom oglasila se Lejla Brčić, ministrica pravde u Vladi Šestorke i kandidatkinja Naše stranke za istu poziciju u novoj Vladi KS.

Kad je korupcija u pitanju, u BiH nemamo razloga za ponos. Međutim, razloga za optimizam ima, bar kada je o Kantonu Sarajevo riječ. Razloge za taj optimizam, po cijenu da ispadnem neskromna, stvorila je upravo Vlada Šestorke. U jednoj godini njenog rada kadrovski je kapacitiran i finansijski neovisnim učinjen Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo. Današnji izvještaj Ureda također ohrabruje jer pokazuje da nema nedodirljivih.

Vlada Šestorke, da podsjetim, jedina je pohvaljena i u Pribeovom izvještaju i u zadnjem izvještaju EU. U jednoj godini mandata donijeli smo Zakon o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija, regulirali javnost i transparentnost rada javnih institucija i preduzeća, započeli aktivnosti na kontroli javnih nabavki te uspostavili Registar zaposlenih u javnom sektoru Kantona Sarajevo. Prošle godine, upravo povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, održali smo prvu otvorenu sjednicu Vlade o kriminalu u javnom sektoru.

Raduje, stoga, činjenica da je i u programu nove vlade Četvorke najavljen kontinuitet započetih procesa i ono što možemo očekivati je usvajanje Zakona o zabrani nepotizma i stranačkog zapošljavanja, jačanje integriteta zaposlenih u javnom sektoru, pojačana podrška Uredu za borbu protiv korupcije, sužavanje prostora, kroz kvalitetnu normativu, za korupciju u oblasti javnih nabavki i još mnogo toga.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije