Reakcije / Bošnjački pokret: Kontinuirana politička agresija Hrvatske na BiH

14. 12. 2018. u 22:58:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Bošnjački pokret je danas ispred Ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu organizirao polusatni javni protest povodom predlaganja, razmatranja i usvajanja Deklaracije o položaju Hrvata u BiH i evropskom putu u Saboru R Hrvatske.

"Zbog drastičnog uplitanja u unutrašnja politička pitanja države BiH te narušavanja njenog suvereniteta od susjedne Hrvatske učesnici protesta uručili su ambasadoru R Hrvatske pismo upućeno javnosti susjedne države", saopćeno je iz Bošnjačkog pokreta.

U pismu se navodi da učesnici protestnog okupljanja ispred Ambasade Hrvatske u Sarajevu, uime svih patriota države BiH upozoravaju javnost R Hrvatske na "kontinuiranu političku agresiju na suverenitet države BiH koju provodi aktuelna vlast R Hrvatske na čelu s predsjednicom i premijerom“.

U pismu se navodi da je ovakva politika R Hrvatske "drastično kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je potpisan na današnji dan prije 23 godine u Parizu i koji je trebao da označi kraj sukobljavanja i ratnih politika u ovom dijelu Europe".

Ističe se da su građani BiH nedvosmisleno opredjeljeni za europske vrijednosti s krajnjim ciljem uključenja države BiH u punopravno članstvo europskih i euroatlantskih integracija sa svim demokratskim standardima koji proizilaze iz tog članstva.

"Građani BiH ni po koju cijenu neće prihvatiti interpretaciju aktuelnih čelnika HDZ-a tzv. konstitutivnosti naroda iz komunističkog perioda koja je ukinuta i u R Hrvatskoj i u R Srbiji, a sada se pokušava, suprotno međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima i slobodama, nametnuti državi BiH s krajnjim ciljem njene etničke podjele i pokušaja realizacije dogovora Tuđman-Milošević iz Karađorđeva iz 1991. godine kojim se planirao nestanak države BiH i uništenje bošnjačkog naroda", navodi se, između ostalog, u pismu Bošnjačkog pokreta.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA