"Moja adresa: Srebrenica" i DF: Danas je bio nedopustiv pokušaj majorizacije Bošnjaka

7
Radiosarajevo.ba
"Moja adresa: Srebrenica" i DF: Danas je bio nedopustiv pokušaj majorizacije Bošnjaka
Fena / Bošnjački odbornici napustili sjednicu

Danas su bošnjački odbornici u Skupštini opštine Srebrenica napustili tematsku sjednicu i nisu pristali na političko nasilje nad Bošnjacima.

Naime, srpske stranke, čiji odbornici participiraju u Skupštini opštine Srebrenica, su pokrenule inicijativu o usvajanju rezolucije o stradanju Srba u Srebrenici u 20. vijeku.

Ova inicijativa dolazi upravo pred 11. juli i nakon nedavnih presuda Mladiću, Stanišiću i Simatoviću, a sve kao pokušaj relativizacije sudskim presudama dokazanog genocida nad Bošnjacima.

"Mi Bošnjaci jesmo manjina u Skupštini opštine Srebrenica, a zašto smo manjina postoje i razlozi. Ovo je nedopustiv pokušaj majorizacije Bošnjaka u mjestu u kojem je nad njima počinjen genocid.

Iako nismo htjeli, kako zbog nepravde tako i zbog spoznaje šta nas čeka, poslije izbora smo ipak prihvatili mandate, zarad funkcionisanja lokalne zajednice. Vrijeme je pokazalo da smo bili u pravu za sve na šta smo glasno i na sve načine ukazivali", navode u saopćenju odbornici koalicije “Moja adresa: Srebrenica” i Demokratske Fronte.

Poručili su kako pozivaju OHR i sve druge nadležne institucije da se donese/nametne Zakon o negiranju genocida u Srebrenici, kako bi se konačno zaustavilo negiranje, relativiziranje i trijumfalizacija genocida.

"Pozivamo političke subjekte, međunarodne predstavnike, OHR, EU, ambasadore Kvinte da se, kroz izmjene Izbornog zakona, Srebrenica tretira na poseban način, a koji će spriječiti preglasavanje, diskriminaciju i vratiti minimum pravde gradu u kojem je počinjen genocid", dodali su u saopštenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije