Bošnjačka djeca iz Kiseljaka od sutra u svojim klupama

J. Ć.
Bošnjačka djeca iz Kiseljaka od sutra u svojim klupama
Roditelji bošjačke djece u Kiseljaku, uprkos nezadovoljstvu, odlučili su prekinuti bojkot nastave.

Naime, roditelji djece koji pohađaju Osnovnu školu "Kiseljak I" Bilalovac nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima Vlade i Skupštine SBK, osnovne škole Kiseljak kao i drugim nadležnima, s kojim su razgovarali o problemima s kojima se već duže vrijeme suočavaju bošnjačka djeca u ovome gradu, odlučili su prekinuti bojkot nastave koji je počeo jučer.

Roditelji, iako nisu zadovoljni privremenim rješenjima za njihovu djecu koja se školuju po bosanskom nastavnom planu, prihvatili su ih kako mališani ne bi bili u zaostatku za svojim vršnjacima.  

Zadovoljan u potpunosti nije ni direktor ove škole Nermin Merhemić koji je za Radiosarajevo.ba kazao kako su od potrebnih 12, dobili 6 časova u prvoj smjeni u obližnjoj sali za tjelesni odgoj, koju koristi osnovna škola 'Kiseljak' čiji učenici nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku.

"Po čak tri odjeljenja iz naše škole zajedno će ići na čas Tjelesnog odgoja. Znam da će biti teško, ali bolje je i tako nego nikako, jer do sada naši učenici nisu mogli imati niti jedan čas u prvoj smjeni", kazao je Merhemić.

Podsjećamo, učenici ove škole, koja radi po bosanskom nastavnom planu i programu, ne izvode nastavu Tjelesnog odgoja u školi već 16 godina jer Osnovna škola'Kiseljak', koja radi po hrvatskom nastavnom planu i programu, ne daje dovoljno prostora u fiskulturnoj sali. 

Prema njegovim riječima, već 16 godina menadžment Osnovne škole "Kiseljak I" Bilalovac na različite načine pokušavaju riješiti ovaj problem, ali sve je do danas ostalo na praznim obećanjima.

"Pokrenuli smo i inicijativu za izgradnju fiskulturne sale u sklopu zgrade prijeratnog vrtića, koja se danas koristi za izvođenje redovne nastave. Urađeno je idejno rješenje i pokrenuta je procedura za dobivanje urbanističke saglasnosti u općinskoj službi. Međutim, prema nezvaničnim informacijama kojima sada raspolažemo, taj projekat neće dobiti pozitivnu ocjenu, tako da Općina Kiseljak isti neće ni realizovati", govori nam Merhemić.

Kako nam priča Merhemić, za razliku od bošnjačkih učenika, prostor u fiskulturnoj sali za izvođenje nastave za učenike koji pohađaju školu po hrvatskom nastavnom planu i programu normalno se koristi i nije sporan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije