Bošnjačka djeca u Kiseljaku bojkotirat će nastavu

N. K.
Bošnjačka djeca u Kiseljaku bojkotirat će nastavu
Pixabay / Ilustracija
Učenici OŠ "Kiseljak 1" Bilalovac u ponedjeljak neće započeti nastavu u školskoj 2017./2018. godini.

Naime, Vijeće roditelja i učenika, kao i samo rukovodstvo Osnovne škole "Kiseljak I" odlučili su bojkotirati nastavu zbog ignoriranja 16 godina dugog problema s kojim se susreću učenici ove škole.

Prema informacijama koje smo dobili od Nermina Merhemića, direktora ove škole, stanje obrazovanja na području općine Kiseljak kada je u pitanju obrazovanje učenika bošnjačke nacionalnosti je veoma teško, sa dosta elemenata segregacije i nepravde prema učenicima.

„Učenici naše škole, koja radi po bosanskom nastavnom planu i programu, ne izvode nastavu Tjelesnog odgoja u školi već 16 godina jer Osnovna škola 'Kiseljak', koja radi po hrvatskom nastavnom planu i programu, ne daje dovoljno prostora u fiskulturnoj sali“, kaže za Radiosarajevo.ba direktor Osnovne škole "Kiseljak I" Nermin Merhemić.

Prema njegovim riječima, već 16 godina menadžment Osnovne škole "Kiseljak I" Bilalovac na različite načine pokušavaju riješiti ovaj problem, ali sve je do danas ostalo na praznim obećanjima.

Osnovna_Skola_Kiseljak1_Bilalovac.jpg - undefined

"Pokrenuli smo i inicijativu za izgradnju fiskulturne sale u sklopu zgrade prijeratnog vrtića, koja se danas koristi za izvođenje redovne nastave. Urađeno je idejno rješenje i pokrenuta je procedura za dobivanje urbanističke saglasnosti u općinskoj službi. Međutim, prema nezvaničnim informacijama kojima sada raspolažemo, taj projekat neće dobiti pozitivnu ocjenu, tako da Općina Kiseljak isti neće ni realizovati", govori nam Merhemić.

Kako nam priča Merhemić, za razliku od bošnjačkih učenika, prostor u fiskulturnoj sali za izvođenje nastave za učenike koji pohađaju školu po hrvatskom nastavnom planu i programu normalno se koristi i nije sporan.

„S tim u vezi je Vijeće roditelja Osnovne škole 'Kiseljak I' donijelo odluku o bojkotu nastave od ponedjeljka, 4. septembra 2017. godine, tako da djeca koja pohađaju bosanski nastavni plan i program neće započeti nastavu u školskoj 2017./2018. godini“ zaključio je Nermin Merhemić, direktor ove škole.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije