Posjete / Bošnjaci u Albaniji čuvaju svoju tradiciju, običaje kulturu i jezik

05. 10. 2020. u 16:04:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je tokom posjete Republici Albaniji boravio i u Koxasu i Borakiju u okrugu Drač, gdje se sastao sa Bošnjacima koji su u najvećem broju nastanjeni u tim mjestima u Albaniji.

Predsjedavajućeg Džaferovića i delegaciju dočekao je počasni konzul Bosne i Hercegovine u Republici Albaniji Fikret Klarić i gradonačelnik Šijaka Elton Arbana. Gradonačelnik Arbana je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa pripadnicima bošnjačke zajednice i kazao kako daju veliki doprinos napretku ovoga područja i Republike Albanije.

Klarić je ujedno predsjednik Udruženja Bošnjaka „Zambak“ koje obilježava 25 godina svog postojanja te je informisao predsjedavajućeg Džaferovića da se ovo udruženje bavi očuvanjem tradicije, običaja kulture i jezika. Kazao je da u okrugu Drač živi oko 7.000 Bošnjaka. Bošnjaci su od 2017. godine manjina u Republici Albaniji.

Predsjedavajući Džaferović je obišao i osnovnu školu u izgradnji „Adem Sabljić“ u Borakiju, čiju je izgradnju finansirala Republika Albanija. U ovoj školi, oko 220 učenika će, osim drugih predmeta, učiti bosanski, albanski i engleski jezik. Tokom obraćanja velikom broju građana koji su se okupili u čast dolaska, predsjedavajući Džaferović je iskazao važnost očuvanja identiteta, tradicije i jezika područja sa kojeg potiču. Naglasio je njihov dugogodišnji doprinos Republici Albaniji, te izrazio nadu da će veze koje imaju sa Bosnom i Hercegovinom biti unaprijeđene u godinama koje slijede.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je sa gradonačelnikom Šijaka simbolično uručio ključeve obnovljene kuće Ganiji Korjenić. To je jedna od osam stambenih jedinica koje su obnovljene dijelom i sredstvima iz Bosne i Hercegovine, a namijenjene su porodicama koje su u zemljotresu 2019. godine izgubile svoje domove.

Predsjednik Republike Albanije Ilir Meta će večeras, u čast predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, upriličiti i svečanu večeru u predsjedničkoj palati „Brigada“.

U delegaciji, koju predvodi predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, su i ambasador Bosne i Hercegovine za Republiku Albaniju Nusret Čančar, te savjetnici članova Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Željka Komšića, Radovan Kovačević i Davor Vuletić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)