Bosnini ronioci petu godinu zaredom čiste rijeke i jezera naše domovine

Radiosarajevo.ba
Bosnini ronioci petu godinu zaredom čiste rijeke i jezera naše domovine
Foto: Ronilački klub Bosna / Bosnini ronioci

I ove godine, pod vodstvom ronilačkog kluba Bosna nastavlja se veliki projekt - “Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine”. Ovo je peta godina zaredom da se projekt održava diljem Bosne i Hercegovine, a okupit će više od stotinu ronioca na nekoliko lokacija. 

Prva je akcija na rasporedu čišćenje rijeke Drine kod Višegrada, a nakon toga čistit će se rijeka Bosna kod Sarajeva. Iako su jezera Bosne i Hercegovine nadaleko poznata po svojoj ljepoti, činjenica je da se na njihovom dnu skriva zaboravljeni otpad pa će se tako ove godine u sklopu projekta “Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine” čistiti čak tri jezera. Ronioci će čistiti vode u jezeru Buško blato - Mandak kod Livna i u Jablaničkom jezeru i na taj način dati svoj doprinos uljepšavanju okoliša i brizi za čišće vode. Završna akcija čišćenja održat će se u Šićkom jezeru kod Tuzle gdje će se 8. 6. obilježiti veliko finale projekta koji iz godine u godinu okuplja sve veći broj ronioca i građana koji podržavaju akcije čišćenja voda. Kao rezultat projekta, svake se godine iz morskih dubina izroni i zbrine nekoliko stotina vreća otpada, uglavnom plastike, gume i boca.

Pod vodstvom ronilačkog kluba Bosna, poznatom po svojim ekološkim akcijama, ovaj projekt iz sezone u sezonu donosi sve bolje rezultate. Ideja i cilj inicijatora projekta je kontinuiranim akcijama osvijestiti potrebu za očuvanjem čistoće voda i pojačati brigu o okolišu i prirodnim vodenim bogatstvima. Svaka akcija uvijek okupi članove lokalne zajednice koji zajedničkim snagama daju svoj doprinos projektu, a ronioci kluba Bosna zahvaljujući dugogodišnjem predanom radu, predvode akcije čišćenja diljem zemlje.

Raspored akcija:

19.05. 2019. Rijeka Drina kod Višegrada-Republika Srpska

25.05. 2019. Rijeka Bosna kod Sarajeva

01.06. 2019. Jezero Mandak - Buško blato kod Livna

02.06. 2019. Jezero Jablaničko kod Jablanice

08.06. 2019. Šićko jezero kod Tuzle-završna eko akcija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije