BiH / Bosnia Storm Chasersi upozoravaju na jak vjetar

24. 09. 2018. u 10:13:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 31

Udruženje Bosnia Storm Chasers, prva bh. zajednica lovaca na oluje, za danas prognozira jak vjetar, olujan, sjevernih smjerova. Naveli su da su područja na koja se prognoza odnosi - veći dio Bosne i Hercegovine, posebno sjeverna Bosna.

Trend - umjeren do jak, mjestimično na udare i olujan vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera pri prolasku fronte prosječne brzine oko 30 km/h, udari lokalno od 50 do 70 km/h. Pri prolasku fronte vjetar mijenja smjer na sjeveroistok.

Bosnia Storm Chasers navode da se očekuju nagle oscilacije u pogledu atmosferskog pritiska koje se ogleda prvo u značajnijem padu, a potom u naglom porastu u svega 24 sata uzrokovat će izrazito brze i žestoke promjene vremena na teritoriji Bosne i Hercegovine.

U Bosni i Hercegovini u ponedjeljak prijepodne prognozira se prodor hladne zračne mase u sklopu naoblačenja koje je praćeno kišom, a na planinama iznad 1.800 metara prognozira se da će prodor hladne zračne mase spustiti snježnu granicu pa će kiša postepeno prelaziti u susnježicu i snijeg.

Padavine najprije zahvataju zapadna i sjeverozapadna područja, no kako se fronta brzo premješta preko naših krajeva, do sredine dana oblačnost i padavine se šire na veći dio naše zemlje.

Pred dolazak fronte, najviše dnevne temperature izuzev sjevernih područja zemlje kretat će se između 20 i 25º, a prolaskom fronte poslijepodne slijedi značajniji pad temperature zraka za oko 10 do 15º.

NEMA KOMENTARA