Bosna i Hercegovina se GUŠI u smogu: Najgore stanje u Sarajevu i Zenici

Radiosarajevo.ba
Bosna i Hercegovina se GUŠI u smogu: Najgore stanje u Sarajevu i Zenici
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Kvalitet zraka u Sarajevu je dodatno pogoršan u popodnevnim satima. Stanje nije bolje ni u drugim gradovima Bosne i Hercegovine, podaci su objavljeni na web stranici Eko Akcije.

Najkritičnije stanje u centru glavnog grada gdje je zrak okarakterisan kao opasan. Indeks kvaliteta zraka izmjeren na mjernoj stanici kod Vijećnice iznosi 406, a kod Ambasade Sjedinjenih Američkih Država 394.

Zrak je opasan i u ostatku Sarajeva. Indeks na području Bjelava iznosi 380, a na Otoci 323.

Mjerna stanica u Ilijašu kod Sarajeva je izmjerila indeks 308 - opasan.

Kao i pretohdnih dana odnosno sedmica, nisu poznati podaci o zagađenju zraka na Ilidži jer je monitor mjerne stanice u kvaru.

Kvalitet zraka je bolji u Tuzli. Mjerna stanica Skver je izmjerila indeks 168 - nezdrav, a Bukinje 79 - umjereno zagađen.

Najgore stanje u odnosu na ostale bosanskohercegovačke gradove je u centru Zenice gdje indeks iznosi čak 422 - opasan.

Mjerna stanica Tetovo je izmjerila indeks 212 - vrlo nezdrav, Radakovo 177 - nezdrav, Brist 168 - nezdrav.

Znatno zagađen zrak je i u Visokom gdje indeks iznosi 298 - vrlo nezdrav, u Prijedoru 183 - nezdrav, Lukavcu - 157 - nezdrav i Jajcu 89 - umjereno zagađen.

Podaci o zagađenju zraka u Živinicama i Kaknju nisu poznati zbog kvara na monitoru mjerne stanice, a u Goraždu zbog kvara na serveru Federalnog hidrometeorološkog zavoda, navedeno je iz Eko Akcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije