Bosna i Hercegovina poslala žalbu na presudu u slučaju 'Slaven Kovačević'

2
Radiosarajevo.ba
Bosna i Hercegovina poslala žalbu na presudu u slučaju 'Slaven Kovačević'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Slaven Kovačević

Agentice Monika Mijić i Jelena Cvijetić potpisale su službenu žalbu Bosne i Hercegovine na odluku Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu po apelaciji Slavena Kovačevića. 

Prema saznanjima portala Istraga, žalba je upućena 19. septembra, na posljednji radni dan Jelene Cvijetić na poziciji agentice BiH pred ovim Sudom. 

Treća agentica naše zemlje pred Sudom u Strasbourgu, Harisa Bavčić, nije potpisala ovu žalbu. 

Isak odgovorio Cvijanović: "Ženo s američke crne liste, poznata si kao političarka sklona lažima"

Isak odgovorio Cvijanović: "Ženo s američke crne liste, poznata si kao političarka sklona lažima"

Ono što se sada očekuje u ovom procesu je predstavljanje slučaja pred Zborom od pet sudija. Ovaj zbor čine predsjednik Suda, dva potpredsjednika i još dvoje sudija koji se rotiraju. Ako oni odluče da je žalba utemeljena, onda ide pred Veliko vijeće od 17 sudija. 

Podsjetimo, prema presudi iz augusta ove godine, šest od sedam sudija Europskog suda za ljudska prava saglasno je da je Slaven Kovačević, kao Srbin u entitetu FBiH, diskriminisan zbog toga što ne može glasati za člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda.

Jedina sutkinja koja se nije složila s ovom odlukom bila je Gabriele Kucsko-Stadlmayer iz Austrije, čije odstupajuće mišljenje o slučaju je, kako piše Istraga, poslužilo kao baza za žalbu koju su podnijele Mijić i Cvijetić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije