Ambasada SAD reagovala na odluku suda u Strasbourgu: 'Ako BiH želi u EU, mora provesti sve presude'

8
Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD reagovala na odluku suda u Strasbourgu: 'Ako BiH želi u EU, mora provesti sve presude'
Foto: Arhiv / Ambasada SAD u BiH

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se na društvenim mrežama te reagovala na posljednju presudu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, po apelaciji Slavena Kovačevića. 

Reakciju Ambasade SAD prenosimo u cijelosti: 

"Sjedinjene Američke Države dosljedno su podržavale provođenje presuda Europskog suda za ljudska prava (ECHR). Iako još nismo imali priliku detaljno pregledati ovu određenu presudu, ostajemo predani podržavanju lokalnih aktera dok rade na provođenju ECHR presuda.

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Od 2006. godine podržali smo nekoliko nastojanja da se pregovara o skupu amandmana na Dejtonski ustav, koji su imali za cilj, između ostalog, rješavanje ECHR presuda. Nažalost, ova nastojanja su propala ili zato što su politički lideri odbili pregovarati u dobroj vjeri ili uopće sudjelovati u pregovorima, zato što nisu bili voljni izgraditi konsenzus i kompromis, ili zato što su stavili svoje uske političke interese ispred interesa naroda ove zemlje.

Ako Bosna i Hercegovina želi budućnost unutar euro-atlantskih institucija, ECHR presude će se morati provesti, ali ove presude mogu biti provedene samo ako lokalni političari preuzmu odgovornost i ulože težak rad u pregovaranje, stvaranje konsenzusa i kompromis."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije