Bosanski Akademski Krug pisao zastupnicima Bundestaga: Schmidt donosi pogubnu odluku

3
Radiosarajevo.ba
Bosanski Akademski Krug pisao zastupnicima Bundestaga: Schmidt donosi pogubnu odluku
EPA / Bundestag

Amer Sabitović, predsjedavajući Bosanskog Akademskog Kruga (BAK), organizacije koja nastoji povezati akademsku zajednicu Bosne i Hercegovine sa ljudima iz dijaspore u Njemačkoj, uputio je pismo zastupnicima njemačkog Bundestaga povodom najave nametanja paketa mjera izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH, a koje planira visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Njihov dopis Bundestagu prenosimo u cijelosti:

„Pišemo vam u ime članova Bosanskog akademskog kruga koji okuplja građane porijeklom iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Jugoistočne Evrope.

Tanya Domi: Ovo je opskuran proces, Schmidt mora promijeniti kurs i suspendirati odluku

Tanya Domi: Ovo je opskuran proces, Schmidt mora promijeniti kurs i suspendirati odluku

Zabrinuti najavama Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini gospodina Christiana Schmidta da će nametnuti antidemokratski i antievropski izborni zakon u Bosni i Hercegovini, želimo Vam skrenuti pažnju na nekoliko stvari:

- Uvođenjem najavljenog diskriminatorskog Izbornog zakona gospodin Schmidt bi trajno podijelio Bosnu i Hercegovinu na etničke teritorije i stvorio preduslove za daljnju destabilizaciju cijele Jugoistočne Evrope.

- Odluka je u potpunoj suprotnosti sa Rezolucijom o BiH koju je nedavno usvojio Bundestag.

- Time bi nanio ogromnu štetu ugledu i kredibilitetu Njemačke i njemačkog naroda, posebno imajući u vidu trenutnu tešku političku i ekonomsku krizu u Evropi.

- Bez obzira što gospodin Schmidt formalno predstavlja međunarodnu zajednicu u BiH, on se prije svega doživljava kao njemački političar.

Nikšić: Schmidt najavio odustajanje, ali večeras mora čuti najsnažniji glas građana

Nikšić: Schmidt najavio odustajanje, ali večeras mora čuti najsnažniji glas građana

- Takvom odlukom bi se favorizovala stranka čiji su predhodnici izvršili agresiju na Bosnu i Hercegovinu i koji su osuđeni za Udruženi zločinački poduhvat protiv Bosne i Hercegovine tokom agresije na BiH 1992.-1995.

- Na kraju svi oni koji trenutno podržavaju gospodina Schmidta da donese takvu pogubnu Odluku, neće biti upamćeni, ali Schmidt i Njemačka hoće!
Treba li to Njemačkoj?

Mi mislimo da ne treba, i molim vas da to zaustavite. Ovakva odluka će trajno napraviti destabilnom Jugoistočnu Evropu čime će se stvoriti preduslovi za jačanje uticaja Rusije.

Time bi demokratija i Evropske vrijednosti izgubili bitku pred Rusijom i njenim političkim satelitima u Bosni i Hercegovini predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem i predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, naveo je Sabitović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije