Bosanske ISIL-ovke žele se vratiti nazad u Beč

Radiosarajevo.ba
Bosanske ISIL-ovke žele se vratiti nazad u Beč
Foto: Interpol / Sabina Selimović i Samra Kešinović

Sabina Selimović i Samra Kešinović, Austrijanke porijeklom iz Bosne i Hercegovine, su se 2014. godine priključile ISIL-u. Tada su imale 15, odnosno 14 godina.

Iako su proteklih godina dolazile različite informacije o njima, prema zadnjim podacima ureda za zaštitu ustava i suzbijanje terorizma obje djevojke su žive, imaju djecu i sada žele nazad u Beč.

Sabina Selimović - undefined

Foto: Interpol: Sabina Selimović

Prema izjavama jedne Britanke koja se također udala za ISIL-ovca, djevojke koje su u međuvremenu postale punoljetne se nalaze zajedno s djecom u kampu u blizini Idliba na kurdsko-sirijskoj granici.

Pravno gledano obje imaju austrijsko državljanstvo i imaju se pravo vratiti. No pretpostavlja se da su obje sudjelovale u borbama ISIL-ovaca pa je ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl suzdržan oko njihovog povratka, piše OE24.

Što se pak ministarstva vanjskih poslova tiče oni su spremni pomoći djevojkama da se vrate.

Sabina i Samra su s porodicama živjele u Beču. Nakon što su pozirale držeći automatske puške u rukama te otvoreno podržale ISIL na društvenim mrežama, u svijetu su ih počeli nazivati „novim licima džihada“.

Samra Kešinović - undefined

Foto: Interpol: Samra Kešinović

Pojavile su se informacije da su djevojke bile seksualne robinje džihadističkih novaka.

Pisalo se i da je Samra ubijena odnosno da su ju nasmrt pretukli no to nije bilo službeno potvrđeno.

Sada se pretpostavlja da je ta vijest namjerno plasirana kako bi djevojka „nestala“.

Djevojke su u Siriji stigle preko Turske, a čim su došle bile su prisiljene udati se za ISIL-ove borce te su ih fotografirali u burkama s kalašnjikovima kao dio propagande kako bi privukli u tzv. Islamsku državu što više mladih djevojaka.

Sabina se majci javila sedam dana nakon odlaska, no ona ni tada nije znala u kojem se tačno mjestu u Siriji ona nalazi. Majka pretpostavlja da Sabina nije smjela reći gdje je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije