BiH vodeća u Europi prema broju državljana u redovima ISIL-a

E. H.
BiH vodeća u Europi prema broju državljana u redovima ISIL-a
Iako je na brojnim ratištima širom Sirije i Iraka vojska takozvane Islamske države doživjela gotovo ključne poraze, pitanje ISIL-ovih boraca koji su na ova ratišta stigli iz mnogih država svijeta još uvijek je jedan od gorućih problema.

Tako je prije nekoliko dana portal Radio Free Europe/Radio Liberty (RFERL) objavio mapu koja pokazuje broj ISIL-ovih boraca, na kojoj je vidljivo da je najviše militanata u Irak i Siriju došlo iz Bosne i Hercegovine.

Tačnije, broj bh. državljana na ovim ratištima iznosi 92 borca po milionu stanovnika, a odmah iza BiH slijedi Kosovo s 83 militanta po milionu stanovnika.

Treće mjesto dijele Belgija i Albanija s 46 boraca na milion stanovnika, a iza njih se nalazi Švedska, koja broji 32 borca na milion stanovnika. Zanimljivo je da, kada je riječ o regionu, najmanje zabilježenih boraca ima Srbija, odnosno, samo jednog militanta na milion stanovnika, dok u Hrvatskoj uopće nema zabilježenih slučajeva.

Ovome dodajmo i to kako lideri u Bosni i Hercegovini svakodnevno upozoravaju na preveliku pojavu terorizma na području Europe te ističu kako je njihov primarni cilj borba protiv toga. Tako je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na jučerašnjoj konferenciji za medije izjavio kako će rad svih ministara u sazivu Vijeća ostati borba protiv terorizma u našoj zemlji.

Bosanskohercegovačku javnost posebno u posljednjem periodu uznemirile su i izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je kazala kako se treba suočiti s činjenicom da se iz tzv. Islamske države u BiH vraća hiljade boraca.

Rekla je da se ne može zanemariti ni ''utjecaj nekih drugih država'' na BiH.

''Moramo svi pogledati istini u oči i suočiti se s trendovima koji dolaze, uključujući i povratnike iz tzv. Islamske države, iz borbi u Iraku i Siriji. Njih je već nekoliko hiljada, a ne može se zanemariti ni utjecaj nekih drugih država. Želim da BiH ostane cjelovita, u potpunosti podržavamo suverenitet i političku neovisnost BiH. Želim da čim prije postane članica NATO saveza i Europske unije", kazala je predsjednica Hrvatske.

Njene tvrdnje neozbiljnim je ocijenio ministar za sigurnost BiH Dragan Mektić te kazao da se u BiH sa sirijskog i iračkog ratišta vratilo 46 osoba, od kojih je 20 već procesuirano.

Za preostalih 115 bosanskohercegovačkih državljana, koliko ih prema podacima policijskih i obavještajnih agencija još uvek boravi na stranim ratištima, Mektić tvrdi da se "najvjerovatnije neće ni vratiti u BiH".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije