Bosanska Gradiška: Do kraja marta 2018. otvara se najveći carinski terminal

Fena
Bosanska Gradiška: Do kraja marta 2018. otvara se najveći carinski terminal

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Miro Džakula danas je s načelnikom Općine Gradiška Zoranom Adžićem obišao gradilište novog carinskog terminala i budućeg novog graničnog prijelaza Gradiška.

Prema planovima, UIO će do kraja marta 2018. godine u potpunosti završiti ovaj novi, najmoderniji i najveći carinski terminal i granični prijelaz u Bosni i Hercegovini.

Otvorenjem i puštanjem u rad novog carinskog terminala Gradiška, trenutna lokacija carinske ispostave u centru grada bit će izmještena na novu lokaciju, saopćeno je iz UIO.

Granični prijelaz i stari carinski terminal Gradiška se nalazi u samom centru grada i stvaraju se ogromne gužve posebno zbog činjenice da je to jedini prijelaz na sjeveru BiH koji ima status BIP-a, tj. prijelaza sa svim potrebnim inspekcijskim kontrolama za promet svih vrsta robe, uključujući i robe životinjskog i biljnog porijekla.

Novi granični prijelaz i carinski terminal Gradiška nalazit će se na trasi autoputa Banja Luka – Gradiška. Već je završena izgradnja prve faze prijelaza i carinskog terminala Gradiška koja je koštala 8,4 miliona KM.

U toku je izgradnja druge fazu koja je ujedno i završna i koja će koštati nešto više od 14 miliona KM. Izgradnjom novog graničnog prijelaza i carinskog terminala u Gradišci, Uprava za indirektno oporezivanje će postojeću carinsku ispostavu koja se nalazi u centru Gradiške, preseliti na novu lokaciju na trasi autoputa Banja Luka – Gradiška.

To će umnogome rasteretiti samu Gradišku, jer neće biti potrebe da sam centar grada bude konstanto blokiran brojinim kamionama koji čekaju za uvozno ili izvozno carinjenje robe, već će se sve odvijati na lokaciji novog carinskog terminala van grada.

Onog trenutka kada bude završen i pušten u promet i novi most preko Save kamioni više uopšte neće prolaziti kroz grad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije