Borrell s bh. političkim liderima: 21. februara će se razmatrati...

5
Radiosarajevo.ba
 Borrell s bh. političkim liderima: 21. februara će se razmatrati...
FOTO: Fena / Josep Borrell

Visoki predstavnik Josep Borrell održao je ovog petka telefonske razgovore s političkim liderima u Bosni i Hercegovini.

Obavljeni su pojedinačni razgovori sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SNSD-a Miloradom Dodikom.

Ovom prilikom, visoki predstavnik pozvao je sve lidere da nastave ozbiljan i suštinski dijalog kako bi se osiguralo dugoročno, održivo rješenje trenutne političke krize u zemlji.

Objavljena prognoza do ponedjeljka: Najavljeno sunčano vrijeme, a onda nagla promjena

Objavljena prognoza do ponedjeljka: Najavljeno sunčano vrijeme, a onda nagla promjena

Također je pozvao čelnike Federacije BiH da ostanu posvećeni razgovorima o ustavnoj i izbornoj reformi i ubrzano rade na postizanju saglasnosti.

Visoki predstavnik Borrell ponovio je spremnost EU, zajedno sa SAD, da se i dalje angažuje na pružanju podršci u postizanju izbalansiranog dogovora kojim se rješavaju primjedbe svih stranaka i koji bi bio u skladu sa standardima EU-a te omogućio zemlji da napreduje na svom putu prema EU.

Pozvao je relevantne stranke da pokažu političku hrabrost i odlučnost kako bi se dogovor postigao na vrijeme da bi bio implementiran za predstojeće opšte izbore u oktobru.

Visoki predstavnik podsjetio je na punu posvećenost EU teritorijalnom integritetu, suverenitetu i cjelovitosti Bosne i Hercegovine te spremnost EU da iskoristi sve dostupne instrumente iz njenog paketa alata kako bi pomogla zemlji da prevaziđe trenutnu političku krizu i u potpunosti se fokusira na neophodne reforme u skladu sa evropskom perspektivom zemlje.

Također, visoki predstavnik obavijestio je da će 21. februara Vijeće za vanjske poslove detaljno razmatrati sve aspekte stanja u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije