Borrell poručio: BiH i EU su sestre blizanke, temelje se na istim vrijednostima

4
Radiosarajevo.ba
Borrell poručio: BiH i EU su sestre blizanke, temelje se na istim vrijednostima
Foto: EPA-EFE / Borrell u Sarajevu

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell danas boravi u posjeti Sarajevu.

Podsjetio je na konferenciji za novinare da se danas obilježava ključna preokretnica, jer je prošlo 25 godina od završetka rata, čije rane su i danas vidljive.

"Danas tokom posjeta Sarajevu, podijelio bih jednu poruku koja je dvojaka, moja poruka je da je budućnost EU u BiH, to je naš zajednički cilj i naglašavam opredjeljenje“, poručio je Borrell.

Kaže da političko rukovodstvo mora preuzeti i svoj dio odgovornosti da se taj dio postigne, te da mora djelovati kako bi omogućio reforme koje su potrebne.

"Nemamo lekcije ni prilike za bilo koga, ali bih podijelio naša iskustva. Vremena su ključna za djelovanje sada“, rekao je Borrell.

Kaže da je ova zemlja puna džamija, crkava, crkvenih zvona i imala je važnu ulogu u historiji Europe, vijekovima je bila mjesto susreta Istoka i Zapada.

"Čujemo ezan na džamiji i on je u harmoniji sa crkvenim zvonima u blizini sinanoga, vidimo obilježja tri vjere koje godinama žive u miru. Ovaj pluralitet kultura je ogromno bogatstvo. Međutim, ista ova snaga se može pretvoriti u moćno oružje. Historija nas je do sada naučila da razlike itekkao mogu postati vidljive i izražene, kao prije 30 godina, kada su komšije i susjedi postali neprijatelji“, poručio je Borell.

Kaže da se to dešavalo i na drugim mjestima.

"Sarajevo nije iznimka, ali jeste jedan od tragičnih primjera. BiH i EU su sestre blizanke, temelje se na istim vrijednostima pomirenja i utemeljene su otprilike u isto vrijeme. Tada je EU postala sljedbenik evropskih zajednica, dok su građani BiH na referendumu izglasali nezavisnost“, poručio je on.

Mnogi su vidjeli, kako kaže, snagu u različitostima.

"Unija ne poništava različitosti, niti različitosti spriječavaju jednistvo, kroz ujedinjene različitosti ste još jači", smatra on.

Kaže da postoje i druge veze EU i BiH, jer je EU projekat prevazilaženja tragedija prošlosti, a jedna od njih je počela i u Sarajevu.

"Znam da članstvo u EU ostaje temljeni prioritet u BiH, više od 70 posto izražava podršku ovom cilju, ovo je pitanje oko koje su saglasni i političari i javnost", poručio je.

"Istvovremeno, moram uvažiti činjenicu da ovaj put nije još gotov, još je dosta posla preostalo. EU je bila kroz ovih 25 godina uz BiH, ne samo finansijski, već i uz prisustvo najtežih vremena sukoba",  rekao je Borrell. 

Poručuje da vlasti i lideri moraju osigurati bolje rezultate za građane, što se i očekuje.

Smatra da negativna retorika i korupcija blokiraju napredak.

"Ne možemo, a ne uvažiti, da je ovo istina. U razgovoru sa građanima, mnogi ne razumiju zašto prošlost ih drži u težnjama budućnosti", smatra on.

Kaže da građani i sami mogu vidjeti šta se dešava van države i da su zato njihova očekivanja velika.

Izostanak reformi znači da će građani izražavati nezadovoljstvo odlaskom iz zemlje, smatra predstavnik EU.

"Na današnji dan, prije 25 godina, DS dao je BiH složeno uređenje koje zahtijeva saradnju svih nivoa vlasti, a sve je moguće uz političku volju. Često smo svjedoci političkih unutrašnjih sukoba i zastoja. Iskoristimo ovu obljetnicu kao preokretnicu da proces ubrzamo i da napravimo iskorak od Dejtona na Briselu. To je putovanje koje ovo društvo želi, a za to je potrebna reforma koja će tranformisati strukturu koja će dati temelj društvu koje se temelji ne demorkatiji", kaže on.

To je, kako kaže, proces koji zatijeva vrijeme i diskusiju.

"Nismo ovdje da bi držali lekcije i pridike, već dijelimo iskustva. Dolazim iz Španije i ta zemlja je primjer decentreliziranog uređenja, sa građanima koji su uspjeli proći historiju nasilja. Nacionalisti su ostavili podjele i obiljžke, ali smo ih prevazišli. Kako? Tri su stvari koje smo uradili. Prigrlili smo demokratiju, dobili smo pomirenje i postali članica EU", kaže Borrell.

Napomenuo je da je došlo do izbora nakon rata i da je glas naroda bio jasan, te je došlo do pomirenja i to je bio najvažniji korak u budućnosti.

"Bilo je onih koji su izbjegli da budu izvedeni pred lice pravde, ne tvrdim da je to najbolji način, ali to smo uradili. Sedam godina nakon Frankove smrti, socijalisti su preuzeli vlast. Koliko transofrmacija smo morali proći kako bismo postali članica EU, skoro 15 godina čekanja. U međuvremenu, pripremili smo plan transformacije društva. Pomirenje je postalo nusproizvod napornog rada i ulaganja na EU putu“, pojasnio je.

Kaže da se i to može uraditi u BiH, ako se želi i da je to moguće uz političu volju.

"EU ostaje uz vas. Mi smo faktor ujedinjavanja, približavanja nekadašnjih neprijatleja, donosi mir. Zahtjevi za članstvo EU uključuju demorkatiju, vladavinu prava i poštivanje ljudskih prava. To su zahtjevi koji pomažu u jačanju zemalja, već pomaže i građanima. Put koji je pred vama je jasan – tu je 14 prioriteta“, napomenuo je on.

Smatra da neće biti jednostavno jer su ove reforme temeljite i one će nekada uključiti izmjene izbornog okvira, pa čak i na nivou Ustava.

"U rukama je političkih lidera ove zemlje, oni moraju pokazati vlasništvo nad promjenama koje su potrebne. Angažman EU je stvaran svima onima koji su željni iskoristiti. Nudimo podršku političku i finansijku“. kaže on.

"EU je projekat za mir i njene ljude. Potreban je proces i rad za pomirenje i treba ga reafirmisati od zemalja koje teže da postanu EU članice i očekujemo da se ukljule u ovaj proces“, rekao je Borrell.

Kaže da postoje političari koje sve vrijeme krive druge, zatim one koji govore, ali ne reaguju, ali i one koji reaguju, grade političku volju i jedinstvo.

"BiH mora naći svoj put pozitivnog stvaranja spremnost, ambicije i perspektiva kako bi uradila što su mnogi prije uradili. Moja poruka je da je sve moguće. Nadam se da to zajednički možemo ostvariti i da ćemo iskoristiti ovih 25 godina, od početka ovog krhkog mira. U njega su utkana sjećanja i patnja mnogih, a tu su i brojni izazovi koje morate prevaziću u borbi za budućnost“, poručio je Borrell.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije