Borci očajni: Izvršit ćemo kolektivno samoubistvo 9. januara, prestanite nas gaziti

Radiosarajevo.ba
Borci očajni: Izvršit ćemo kolektivno samoubistvo 9. januara, prestanite nas gaziti
Tanjug / Ilustracija
Koordinacija boračkih udruženja i saveza u Federaciji BiH najavila je proteste zbog nezadovoljstva novim Zakonom kojim se reguliraju prava boraca, a ništa bolja situacija nije ni s borcima u Republici Srpskoj.

Srbijanski portal Blic danas je objavio jednu očajničku najavu demobiliziranih boraca iz Republike Srpske koji su u Oružanim snagama BiH zaprijetili masovnim samoubistvom na Dan Republike Srpske, 9. januara ako im ne bude omogućeno prijevremeno penzionisanje ili vraćanje u profesionalnu vojnu službu.

Kako se navodi u pismu, koje je Branko Vuković iz Istočnog Sarajeva uputio predsjedniku NSRS-a Nedeljku Čubriloviću i medijima, ako bivši vojnici ne budu u prilici da se približe institucijama RS-a u kojima bude obilježavan praznik, „ovo nedjelo onda će izvršiti“ tamo gdje živi Čubrilović, premijerka RS-a Željka Cvijanović, odnosno, ispred zgrade NSRS-a, koju zajedno s Vladom smatraju najodgovornijom „za nasilje i terorizam protiv sopstvenih boraca i građana“.

Slično pismo borci su uputili i u aprilu ove godine Čubriloviću, ali tada im je odgovoreno da u rješavanje problema penzionisanja treba uključiti i brojne druge institucije entiteta i države, te je nezadovoljstvo boraca kulminiralo jer od tada nije učinjeno ništa za njih.

„Jedan od četvorice ovih bivših boraca je 28. novembra izašao iz ustanove koja se bavi liječenjem psihičkih problema, treba da znate da će se situacija oteti kontroli. Molimo vas da ne dozvolite dalje gaženje bivših boraca“, navodi se u pismu, u ime 348 bivših vojnika, od kojih neki imaju i sudske presude kojima im se garantira penzija.

Podsjećamo, profesionalni vojnici u OSBiH mogu ostati u tom statusu do 35. godine života, nakon čega imaju pravo na otpremninu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije