O terorizmu se mora govoriti otvoreno

Anadolija
O terorizmu se mora govoriti otvoreno
Terorizam, organizirani kriminal i korupcija najveća su sigurnosna prijetnja.

To je poruka s današnje tematske sjednice Odbora za sigurnost Narodne skupštine RS-a "Borba protiv terorizma, organiziranog i najtežih oblika privrednog kriminala i korupcije - saradnja i zajedničko djelovanje nadležnih organa i institucija" u Banjoj Luci.

Ministar za unutrašnje poslove bh. entiteta Republika Srpska Dragan Lukač istaknuo je da su svi teroristički akti u BiH vezani za vehabijsko-selefijski pokret koji se razvio u BiH i pokrenuo novi vjerski pravac koji nije karakterističan za BiH.

"Siguran sam da taj pokret može nanijeti veliku štetu BiH, ali i Evropi", kazao je Lukač.

On je naglasio da sigurnosne agencije ne mogu da se izbore same s ovim problemom i da je potrebna saradnja s civilnim institucijama i nevladinim organizacijama. 

Državni ministar za sigurnost Dragan Mektić je istaknuo da se o terorizmu mora govoriti otvoreno kako bi građani znali šta su problem i prijetnja.

"Ako budemo gurali stvari pod tepih, u jednom momentu to će eskalirati", kazao je Mektić.

Naglasio je da je sporno što "razni kvazieksperti iznose pokazatelje i podatke o problemu terorizma u BiH, pri čemu to ne odgovara stvarnosti, nego se cifre o bh. državljanima na stranim ratištima, višestruko uveličavaju". 

Odgovarajući na pitanja novinara naveo je da je ukupno 226 osoba koje su učestvovale ili sada borave na sirijsko-iračkom ratištu, državljana BiH. Od tog broja 115 ih se trenutno nalazi tamo, 65 ih je poginulo, a 46 se vratilo u BiH i u toku je njihovo procesuiranje.

Prema riječima Mektića, danas je bilo i govora o ključnom pitanju, a to je prevencija, kako da se na vrijeme djeluje da se radikalizirana osoba deradikalizira i spriječi da eventualno počini krivično djelo, za šta je ključna uloga civilnog društva.

Naglasio je i da sigurnosnim agencijama posao otežava novi fenomen ubrzane radikalizacije, pri čemu osoba koja nije pokazivala nikakve radikalne stavove nakon tri mjeseca izvrši teroristički akt.

Mektić je istaknuo da se mora pružiti prilika naučnoj i akademskoj zajednici da utvrdi šta su motivi državljana BiH da odu u terorističke organizacije i da ratuju za njih, jer će ta spoznaja olakšati prevenciju.

Vladimir Rebić, vršilac dužnosti direktora Policije Srbije, istaknuo je da je pitanje terorizma i organiziranog kriminala i korupcije najveća sigurnosna prijetnja koja se može riješiti brzom, efikasnom i iskrenom razmjenom informacija.

Istaknuo je da je trenutno saradnja BiH i Srbije odlična i da je jasno da se kriminalcima ne isplati činjenje krivičnih dijela na području jedne i sakrivanje na teritoriji druge države, jer je saradnja sigurnosnih agencija bolja nego saradnja kriminalaca.

Tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara istaknuo je da je na ovom panelu bila dobra i kvalitetna rasprava o krivičnim djelima terorizma počinjenim na području BiH i pojavi ekstremizma u BiH kao i fenomenu stranih boraca koji odlaze na područje Sirije i Iraka. Iznio je mišljenje da su rezultati u borbi protiv terorizma i odlaska na strana ratišta jako dobri. 

Učesnici panela nisu željeli komentirati izbor predsjednika Suda BiH. Čampara je rekao da on ne bira bilo koga i da se neće prijaviti za poziciju glavnog tužioca u narednih pet godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije