Bivši borci ponovo na ulicama, blokirali ulicu kod zgrade Parlamenta FBiH

A. B.
Bivši borci ponovo na ulicama, blokirali ulicu kod zgrade Parlamenta FBiH
FOTO: Radiosarajevo.ba / Borci ispred zgrade Parlamenta FBiH
Demobilizirani borci Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) okupili su se ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH, uoči današnje sjednice.

Inicijalni materijal za raspravu bit će informacija resornog federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

"Budući da je ta informacija već jednom bila u Parlamentu, u međuvremenu je dopunjena novim detaljima o aktivnostima Ministarstva vezanim za boračku populaciju", rekao je predsjedavajući Doma Edin Mušić.

Potvrdio je da će sjednici prisustvovati i govoriti, ako budu željeli, predstavnici boraca.

Borci su od ranije postavili vlastima konkretne zahtjeve od kojih je jedan - uvođenje novčanog mjesečnog dodatka po osnovu učešća u proteklom ratu demobiliziranim braniteljima koji nisu zbrinuti nijednim dosadašnjim federalnim zakonom iz seta boračke legislative.

Borci zahtijevaju: objavu jedinstvenog boračkog registra, ozakonjenje novčanog dodatka demobiliziranim borcima u Federaciji BiH koji dosad nisu imali nikakva primanja po osnovu učešća u ratu i prestanak finansiranja svih boračkih udruženja u FBiH. 

"Naše zahtjeve znaju više i ptice na grani, mi smo ih odavno predali i tražimo da oni budu ispunjeni kako bi imali pravedniju situaciju za borce. Nemamo nikakve informacije da li će biti razmatrane situacije. Mene je stid što sam se borio za održavu, ovo je fašistička država, sve je korumpirano i jučerašnja situacija je užasna. Političari nemaju sluha za pregovore, mi smo ponudili zahtjeve, uradili svoj zadatak. Za danas ne znam šta će se dešavati", rekao je jedan od boraca koji se danas nalazi na protestima.

Podsjećamo, demobilizirani borci već nekoliko mjeseci u odvojenim grupama protestiraju širom BiH traže uvođenje jedinstvenog registra, prestanak finansiranja boračkih udruženja i borački dodatak. Jedna grupa boraca protestirala je i prošle sedmice u Sarajevu sa identičnim zahtjevima, ali je njihov protest bio kratkotrajan.

Najveći protesti boraca zabilježeni su 28. februara 2018. godine u Federaciji Bosne i Hercegovine, tokom kojih su blokirane veće saobraćajnice u brojnim gradovima Bosne i Hercegovine. Blokada je bila posebno izražena u Vogošći, zbog čega je bio blokiran izlaz iz Sarajeva, te blokade u blizini Zenice, Tuzle i Konjica.

Sve ove blokade su, policijskim djelovanjem kroz pregovore ili primjenom sile, razbijene u narednim danima, čime je tada završen veliki bunt boraca u FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije