Policija bez upotrebe sile deblokirala saobraćaj u Sarajevu i Zenici

Radiosarajevo.ba
Policija bez upotrebe sile deblokirala saobraćaj u Sarajevu i Zenici
Jutros oko šest sati specijalci Federalne uprave policije deblokirali su saobraćaj na Vogošćanskoj petlji kod Sarajeva, te magistralni put M17 kod Zenice nakon dogovora sa bivšim borcima, javili su reporteri BHRT-a.

Tako je okončana blokada puta, koju su organizirali bivši borci i koja je trajala od jučer od 12 sati. Na ostalim mjestima blokade policija nije intervenirala.

Policija, prema prvim podacima, nije upotrijebila silu, već je saobraćaj na Vogošćanskoj petlji deblokiran nakon mirnih razgovoa sa predstavnicima boračke populacije, potvrdio je za BHRT komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mevludin Halilović.

Bivšim borcima rečeno, nakon što su pred njih došle brojne policijske snage, da su svi putni pravci u Federaciji BiH već deblokirani, a samo je još ta jedna, njihova blokada ostala. Nakon toga su se nezadoboljni bivši borci povukli sa saobraćajnica.

Mogućnost intervencije policije najavio je kasno sinoć premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić na vanrednoj konferenciji za medije.

“Ukoliko protivzakonita blokada bude nastavljena, a zabranjeno je onemogućavati kretanje građana i privredne aktivnosti, mi ćemo pozvati organe reda da građanima Federacije omoguće slobodu kretanja. Pozivamo ovu grupu da dođu u Vladu i da pregovaramo. Imamo mogućnosti koje imamo, dalje ne možemo, ali ima prostora da se ovo rješava”, rekao je Novalić na vanrednoj konferenciji za novinare.

Novalić  je rekao da nakon 11 miliona KM koliko je potrošeno na boračku populaciju, Federacija BiH u finansijskom smislu više ne može izdržati.

Optužio je organizatore protesta, a ne zna ko su oni, da su postavili visoke zahtjeve kako ih, kaže, Federacija ne bi mogla izvršiti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije