Borba za Unu ne prestaje: Na novom protestu protiv mini hidroelektrane i predstavnici USK

2
Radiosarajevo.ba
Borba za Unu ne prestaje: Na novom protestu protiv mini hidroelektrane i predstavnici USK
Foto: Fondacija ACT / Protest protiv izgradnje mini hidroelektrane

Premijer USK Nijaz Hušić i ministar unutrašnjih poslova USK Adnan Habibija zajedno sa brojnim aktivistima iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske prisustvovao je u nedjelju, 18. augusta, protestnom skupu protiv izgradnje mini hidroelektrane na rijeci Uni, u mjestu Donja Suvaja u Hrvatskoj.

Protesti, za zaštitu izvora Une, na području susjedne Hrvatske ujedinili su mještane Pounja s obje strane granice i brojne ekološki osvještene pojedince, udruženja i institucije, koji zahtijevaju zaustavljanje izgradnje hidroelektrane na rijeci Uni.

Od prvog dana na alarmantnost situacije upozorava i uprava Nacionalnog parka "Una", na čelu sa direktorom Alenom Zulićem.

Borac golovima Lukića slavio protiv Slobode prvu prvenstvenu pobjedu ove sezone

Borac golovima Lukića slavio protiv Slobode prvu prvenstvenu pobjedu ove sezone

"Una je jedna i jedinstvena, ne pozna granice nego spaja ljude sa njenih obala koje neće posustati u borbi da je sačuvaju", poručio je premijer Hušić.

Protest je podržao i Mile Kekin, bivši frontman grupe "Hladno pivo", koji je održao mini koncert i sa nešto više od 300 okupljenih građana u Donjoj Suvaji, neposredno ispod lokaliteta gdje je započela izgradnja male hidroelektrane (mHE) "Una Mlin", još je jednom iskazalo jasno protivljenje realizaciji ovog štetnog projekta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije