Bolnica u Mostaru dobila prvih 140 zaštitnih vizira, pristiže ih još

Fena
Bolnica u Mostaru dobila prvih 140 zaštitnih vizira, pristiže ih još
Foto: SUM / Zaštitni vizir

Preduzeće MaCom iz Stoca isporučilo je prvu pošiljku od 140 zaštitnih vizira Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, a danas će ih biti isporučeno još 500.

Iza inicijative ove pomoći stoje preduzeća Klastera metala i plastike (KMP), a pokrenulo ju je poduzeće MaCom u saradnji s Fakultetom strojarstva, računarstva i elektrotehnike (FSRE) Sveučilišta u Mostaru (SUM), koji su članice KMP.

U ovom projektu su direktno učestvovale studentice FSRE koje su na praksi u preduzeću MaCom. Unapređenje i poboljšanje nulte verzije vizira je sugerisano direktno od ljekara SKB Mostar, saopćeno je iz Sveučilišta u Mostaru.

"U vrlo kratkom vremenu razvijen je vizir proizvod koji je nužan za zaštitu lječnika. U vremenu od samo dva dana je proizvedena nulta verzija vizira, unapređena i zadovoljava osnovne funkcionalne zahtjeve", navodi se u saopćenju.

Ističe se da će u narednim danima biti isporučene i dodatne količine kojima će biti opskrbljene zdravstvene ustanove koje gravitiraju u SKB Mostar.

"U prvom koraku su članice klastera (KMP) željele kupiti nešto od zaštitne opreme, ali nakon kratkog istraživanja je utvrđeno da je skoro pa nemoguće u ovom trenutku pronaći, kupiti i uvesti zaštitnu opremu. Zato su zajednički odlučili pokušati proizvesti ono što je moguće i to u najkraćem vremenu kako bi liječnici imali koliko toliko kvalitetnu zaštitu. Rezultat tog napora je ovaj vizir razvijen, unapređen i isporučen za potrebe zdravstvenog sustava", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije