Boljakov potok: Kružni tok koji će "visiti u zraku" bit će izgrađen do kraja godine

3
N. Ć.
Boljakov potok: Kružni tok koji će "visiti u zraku" bit će izgrađen do kraja godine
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Kružni tok Boljakov Potok - radovi

Radovi na projektu izgradnje primarne gradske saobraćajnice IX transverzale* u Sarajevu započeli su još 2018. godine. Sudeći prema do sada urađenim poslovima, radovi se realizuju fazno i uglavnom sa zakašnjenjem, a razlog tome su loši vremenski uslovi ili rješavanje imovinsko - pravnih odnosa.

U sklopu navedenog projekta, gradi se i kružni tok u naselju Boljakov potok koji će koji će, kako je ranije navedeno "visiti u zraku", odnosno bit će izgrađen iznad zemlje - bit će poduprijet stubovima.

Uklonjeni sporni objekti

Iz Direkcije za puteve za portal Radiosarajevo.ba kazali su da se trenutačno radovi izvode neometano, a objekti koji su stvarali poteškoće uklonjeni su.

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

"Po pitanju radova na izgradnji kružnog toka na IX transverzali, isti se trenutno odvijaju nesmetano. To znači da se objekat gradi u fazama prema usvojenoj tehnologiji izvođenja radova. Do sada je na samom objektu izvršena izgradnja temeljne konstrukcije sa šipovima, izgradnja stubova, i dio kolovozne armirano - betonske ploče. Uporedo, vrši se priprema skele i oplate za nastavak izgradnje kolovozne ploče.

Prethodno je završeno uklanjanje privremenih objekata sa trase koji su bili u koliziji sa radovima. Također, važno je napomenuti da se paralelno s izvođenjem radova na izgradnji objekta vrši izmještanje mnogih podzemnih instalacija kao što su separatna kanalizaciona mreža, vodovodna mreža, elektro i gasne instalacije itd. Srećom, vremenski uslovi za sada ne utiču u značajnoj mjeri za ovu fazu radova", naveli su iz Direkcije za puteve.

Pogledajte kako će izgledati kružni tok u Boljakovom Potoku

Pogledajte kako će izgledati kružni tok u Boljakovom Potoku

Problematika izvođenja radova

Pojasnili su i da je riješen problem komunalnih instalacija, te da se nastavlja sa radovima izgradnje kolovozne ploče.

Poteškoće i problemi su sastavni dio građevinarstva u urbanim sredinama, međutim isti se pravovremeno rješavaju i otklanjaju. Do sada su najveći problem predstavljale komunalne instalacije i neriješeni imovinsko - pravni odnosi na terenu. U narednom periodu planiran je nastavak izgradnje kolovozne ploče na drugoj strani raskrsnice kao i izgradnja privremene saobraćajnice na koju će biti izvršeno preusmjerenje saobraćaja.

Spoj IX transverzale sa autoputem kroz rekonstrukciju ulice Safeta Zajke se izvodi kao zaseban projekat i završetak istog se očekuje do kraja ove građevinske sezone. Ovaj spoj je uslovljen u konačnici sa prethodnim završetkom objekta kružnog toka kako bi se izvršilo spajanje pristupnom rampom.

Polako napreduje: Pogledajte izgradnju kružnog toka u Sarajevu koji će 'visiti u zraku'

Polako napreduje: Pogledajte izgradnju kružnog toka u Sarajevu koji će 'visiti u zraku'

Projekt star 50 godina

Prof. dr. Osman Lindov, inženjer saobraćaja i profesor na sarajevskom Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba istakao je da se projekat koji je zamišljen godinama trebao već davno završiti.

"Priča o samom projektu davno je zamišljena, projekt transverzala napravljen je prije 40 godina, godine idu, a još ništa nije završeno. Posmatrajući sve to ukupno, projekt je star i 50 godina u prostornim planovima grada Sarajeva. Tada su ljudi imali nekakvno vizionarstvo, imali su jako dobre planove, ali evo nije završena ni prva, ni šesta, ni deveta transverzala, također južna i sjeverna.

Sve se to provlači kroz prostorne planove godinama. To nije nikakva novost, ali da se sve davno trebalo završiti – stoji. Treba ući u revidiranje s aspekta takozvane održive urbane mobilnosti, da mi ne gradimo, jer svaka saobraćajnica bi danas trebala imati svoju pješačku i biciklističku stazu itd... Nisam siguran za planove projekta, ali radi se, šta je planirano za dalje i kada bi moglo biti gotovo najbolje zna nadležno Ministarstvo saobraćaja KS", ističe profesor Lindov.  

Pogledajte i video radova od prije 3 sedmice

*IX transverzala predstavlja najkraći saobraćajni pravac iz stambenih naselja s desne strane Miljacke prema Alipašinom Polju, odnosno dalje prema Centru ili prema Ilidži.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije