Bojan Šošić: Ozbiljno sumnjamo u Schmidtove namjere

13
F. V.
Bojan Šošić: Ozbiljno sumnjamo u Schmidtove namjere
Foto: Radiosarajevo.ba / Šošić o novim Schmidtovim potezima

Ništa što vidimo u trenutnom razvoju situacije nije iznenađujuće, kaže u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba psiholog Bojan Šošić, intelektualac koji je zajedno sa Azrom Zornić, apelanticom pred Evropskim sudom za ljudska prava BiH, 25. jula pozvao građane na proteste pred OHR-om zbog mogućeg nametanja Izbornog zakona i izmjena Ustava FBiH.

Utjecaji na javno mnijenje

Kako javlja portal Istraga.ba, visoki predstavnik Christian Schmidt planira nametnuti izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona najkasnije do 15. septembra! U međuvremenu, visoki predstavnik je započeo novu rundu konsultacija kojima je prisustvovalo više predstavnika stranaka sa sjedištem u Sarajevu. Razgovori su nastavljeni i danas.

"Schmidtovi pokušaji da se opravda nakon skarednog nastupa u Goraždu su jadni, nedostojni ozbiljnog diplomate. Naravno, da je dorastao poslu, ne bi se ni našao u ovakvoj situaciji da se pravda? Njegovi naknadni intervjui su ili potvrđivali sumnje zbog kojih je i došlo do protesta prošlog mjeseca, ili su ostavljali još više nerazjašnjenih pitanja. Našao se u neobranom grožđu i ovo trenutno ponašanje, navodni razgovori s istaknutim ličnostima koje vjerovatno nastoji pridobiti da bi posredno uticao na javno mnijenje, i razgovori s liderima stranaka, opet bez transparentnosti koju ovaj proces zaslužuje, bez jasno obznanjenog kriterija po kojima su te stranke birane da bi se s njima razgovaralo, sve to samo može pojačati naše sumnje u njegove namjere", govori Šošić za portal Radiosarajevo.ba.

Oglasili se iz SDA: 'Dodikove laži i prijetnje su alibi za secesionizam'

Oglasili se iz SDA: 'Dodikove laži i prijetnje su alibi za secesionizam'

Naša stranka nakon sastanka sa Schmidtom: Postoji i 'paket integriteta'

Naša stranka nakon sastanka sa Schmidtom: Postoji i 'paket integriteta'

Ali ne samo to, dodaje sagovornik portala Radiosarajevo.ba, već se nastoji "sasvim jasno dodatno obesmisliti cijela vizura demokratskog procesa u Bosni kao poslijeratnom i post-genocidnom društvu".

"Ne samo da internacionalna zajednica nije na vrijeme bespogovorno insistirala, a morala je, na stvarnim tehničkim izmjenama izbornog procesa koje bi povratile nadu građanima, naročito onima koji apstiniraju od izlaska na izbore, da se radi o poštenoj proceduri, već i dalje i sve više stoji ono pitanje koje smo ranije postavljali, o tome zašto se Evropa nije poslije Drugog svjetskog rata gradila na temeljima dogovora s onima koji bi veličali naciste i nastavljali njihovu politiku?

Kako da neko, ko drži do sebe, sjedne za sto i tobože se dogovara o nekoj budućnosti s nekim ko otvoreno kaže da je Ratko Mladić heroj? Pa to je umobolno!", smatra Šošić.

Prema njegovim riječima, i najdobronamjernije političke snage u ovakvim uvjetima teško da mogu naći prostor da ozbiljno plasiraju neki stvarni program.

"Čak i ja, kao psiholog koji radi, između ostalog, na kampanji sprječavanja suicida među mladima više ne znam šta da kažem kad neko onako olako otpiše problem odlaska mladih i pozove se na nekakve robote. Pa, te stvari su bez presedana! Mediji, takođe, u velikoj mjeri odmažu. Često se nekritički prenose stavovi destruktivnih snaga, bez da se odmah stavljaju u kontekst stvarnih činjenica. To kreira potrebu da oni koji imaju najbolje namjere i žele sve najbolje za sve građane ove zemlje troše svoje vrijeme i energiju da koriguju javno mnijenje iznošenjem jasnih argumenata. A često je šteta već pričinjena", komentira Šošić.

Britanci i Špirić

Kritizira i druge predstavnike međunarodne zajednice u BiH.

"Znamo li ne samo mi, već i građani Ujedinjenog Kraljevstva, u čemu se npr. ogleda tobožnja konstruktivnost sastanka koji je ambasador UK održao sa Nikolom Špirićem, čovjekom koji je na crnoj listi SAD zbog umiješanosti u korupciju? Perfidno HDZ-ovo iskrivljavanje činjenica kada je u pitanju procedura predlaganja i imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH da i ne spominjem", rekao je.

"Gdje je Christian Schmidt radikalno pogriješio?"

"Gdje je Christian Schmidt radikalno pogriješio?"

Sirova realpolitika

Pita se i do kada će normalan svijet ovdje biti držan u defanzivi, potrebi da se brani?

"Da doživljava da bude izjednačavan s onima koji su ili krivi ili opravdavaju i veličaju najgore stvari koje su zadesile ovu zemlju, guran u situaciju da se s takvima oko nečega dogovara? Schmidt je, po svemu sudeći, na liniji takvih plitkih, brutalnih i sirovih realpolitika, politika koje odražavaju stvarnost bestidno ignorišući da je ta stvarnost kreirana nečijim najstrašnijim zločinima.

Nema sumnje da nama i dalje treba OHR, ali neka prestanu da brukaju i sebe i sve nas. Jer jedno je ostati zapamćen po tome što su iza vas navodno ostale nekakve mačke u zamrzivaču, ali ne znam kako se neko misli nositi s tim što će završiti kao loš primjer u udžbenicima za generacije koje će tek doći", zaključio je Šošić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije