Bob Stewart: Ne razumijem kako je iko mogao ubijati civile

Anadolija
Bob Stewart: Ne razumijem kako je iko mogao ubijati civile
Foto: Anadolija / Ahmići
Bivši britanski oficir i bivši zapovjednik britanskog bataljona u okviru mirovnih snaga Ujedinjenih naroda u BiH, Bob Stewart došao je danas u Ahmiće, kod Viteza kako bi prisustvovao obilježavanju 25. godišnjice od masakra nad bošnjačkim civilima.

Stewart se mirovnoj misiji u BiH tokom rata zadesio kao zapovjednik britanskoj bataljona u okviru mirovne misije UN-a s bazom u Vitezu.

Kada se u selu Ahmići u aprilu 1993. godine desio masakr nad bošnjačkim civilima koji je iza sebe ostavio skoro 116 ubijenih stanovnika sela, Stewart je kao zapovjednik mirovne jedinice UN-a prvi ušao u Ahmiće, a snimci i svjedočenja njegovih vojnika koji su izvlačili ugljenisana tijela ubijenih mještana Ahmića, obišli su svijet.

Nakon povratka u Veliku Britaniju, Stewart je nakon skoro 28 godina koliko je služio u britanskoj vojsci 1996. godine istu napustio, a kasnije je izabran za člana britanskog parlamenta. Kako Stewart navodi, posljednji put u BiH boravio je prije skoro četiri godine.

Prisjetio se tog aprila 1993. kada je, nakon masakra, ušao u selo. Kako je kazao, svega se sjeća. Prvenstveno je vidio srušenu džamiju. 

"Bosanski muslimani su mi rekli da su žene i djeca ubijeni u Ahmićima. Došao sam ovdje kako bi vidio da li govore istinu", prisjetio se Stewart dok danas u Ahmićima stoji ispred Šehidskog obilježja kod Donje džamije u Ahmićima.

Dok su obilazili selo, ispričao je, počeli su nalaziti žene i djecu.

"Kuće su bile uništene, a ja sam bio ljut, veoma ljut zbog toga što se dogodilo. Nisam mogao vjerovati da se to dogodilo u tako lijepom mjestu. Ni sada ne razumijem kako je iko mogao ubijati civile. Lekcija za sve je, to se može opet dogoditi, ne ovdje, ali negdje u svijetu. Ljudi mogu biti veoma zli. Bog je spavao 16. aprila 1993.", kazao je Stewart. 

Danas se u Ahmićima obilježava 25. godišnjica od masakra koji su izveli pripadnici HVO-a. Nakon posjete mezarju u Vitezu članovi porodica i preživjeli će otići u Ahmiće gdje će klanjati podne-namaz u gornjoj džamiji u ovom selu. Nakon toga će biti položeno cvijeće i proučena Fatiha na spomen obilježju ubijenim stanovnicima Ahmića. 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije