Izetbegović u Ahmićima: Moramo ojačati BiH i zaustaviti poigravanje s njom

Anadolija
Izetbegović u Ahmićima: Moramo ojačati BiH i zaustaviti poigravanje s njom
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović
Imamo obavezu da se sjećamo i da spriječimo takve stvari u budućnosti, kazao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović tokom svoje posjete Ahmićima, mjestu gdje se prije 25 godina dogodio strašan zločin.

Izetbegović je položio cvijeće na Šehidsko spomen-obilježje kod Donje džamije u Ahmićima i poslao snažne poruke povodom 25. godišnjice masakra.

"Dvadeset pet godina otkako je ovdje u Ahmićima osvanuo užasan dan. Dakle, 32 ubijene žene, dijete od tri mjeseca, starac od 82 godine, 116 civila. Imamo dvije obaveze prema tim nevino pobijenim ljudima. Jedno je da ih se sjećamo i danas ćemo ih se sjetiti. Drugo, da učinimo sve da se takve stvari ne ponove", poručio je Izetbegović nakon što je položio vijenac.

Podsjetio je i da se na današnji dan desio i zločin nad Hrvatima u Trusini.

"Moramo ojačati državu, zaustaviti one koji se ponovo poigravaju sa stabilnošću ove zemlje, jačati sve njene institucije, posebno one koje se bave stabilnošću i sigurnošću, integrisati zemlju unutar sebe, raditi intenzivno na procesu pomirenja među ljudima i na integraciji BiH u NATO savez i EU. To treba biti naš odgovor i to je naša obaveza prema ljudima koji su nevini izgubili živote u Ahmićima", istakao je Izetbegović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome kako to uraditi s obzirom da danas u BiH postoje zvaničnici koji veličaju ratne zločince predsjedavajući Predsjedništva je kazao da "imamo snage razuma, integracije, pomirenja, dobra i druge, koje su pomenute".

"Snage zrelosti moraju nadvladati ove avanturiste, ove snage koje uvijek sebično u svrhu nekih izbora, političkih pozicioniranja, rade narodu ove stvari. Moramo pomiriti narod u BiH, shvatiti kako je bilo onoj drugoj, trećoj strani. Nema naroda u BiH da u posljednjih 100 godina nije bio desetkovan. Nema više nikakvih ratova ni za kakve sile, samo za BiH, cjelovitu, integralnu, samo za mir u njoj, pomirenje ljudi, za jedan bolji život i jasnu perspektivu omladine", izjavio je Izetbegović.

U ranim jutarnjim satima, 16. aprila 1993. godine, jedinice za posebne namjene Hrvatskog vijeća obrane Džokeri i Maturice izvršile su napad na selo Ahmići. Ezan za sabah-namaz, jutarnju molitvu muslimana, bio je znak za napad.

U Ahmićima se danas obilježava 25. godišnjica od masakra koji su izveli pripadnici HVO-a. Nakon posjete mezarju u Vitezu članovi porodica i preživjeli su u Ahmićima će klanjati podne-namaz u gornjoj džamiji u ovom selu. Nakon toga će biti položeno cvijeće i proučena Fatiha na spomen obilježju ubijenim stanovnicima Ahmića.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima 1993. bili zločini protiv čovječnosti. Jedan od zapovjednika HVO-a Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić su 2001. oslobođeni optužbe za zločine u Ahmićima. Kordić je izašao iz zatvora u Austriji nakon što je odslužio dvije trećine 25-godišnje zatvorske kazne. Haški sud je osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a Džokeri, bosanskog Hrvata, Miroslava Cicka Bralu, na 20 godina zatvora.

Sud BiH osudio je Paška Ljubičića na deset godina zatvora, a nakon odležanih dvije trećine kazne pušten je na slobodu, dok je Haški sud osudio Tihomira Blaškića na devet godina zatvora, a pušten je na slobodu 2004.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije