Radnici Ginex-a podržali direktoricu, ona poručila: 'Lažu nas Vlada i ministar'

1
Radiosarajevo.ba
Radnici Ginex-a podržali direktoricu, ona poručila: 'Lažu nas Vlada i ministar'
Foto: BHRT/GoraždePress / Direktorica Fočo se obratila radnicima Ginex-a

Zbog novonastale situacije sa preduzećem Unis Ginex d.d. gdje je Vlada Federacije je najavila smjenu aktuelne direktorice privrednog društva Munevere Fočo, danas se u Goraždu održavaju protesti.

Radnici ovog industrijskog giganta prijete potpunom obustavom proizvodnje ukoliko se pokrene postupak smjene direktorice Fočo.

Zaustavili su mašine i okupili se ispred fabrike gdje su im podršku dali i građani.

Pratite uživo konferenciju Elmedina Konakovića, govorit će o akciji Black Tie 2

Pratite uživo konferenciju Elmedina Konakovića, govorit će o akciji Black Tie 2

Munevera Fočo se tokom obraćanja zahvalila radnicima, sugrađanima i prijateljima firme.

"Mi smo danas doživjeli još jedan šok. Nadzorni odbor koji nije delegirao tačku dnevnog reda odnosno zaključak Vlade koji je jučer objavljen, da će o njemu raspravljati danas, raspravljao je danas i donio je odluku, odnosno prijedlog da ide prema Vladi za smjenu komplet Uprave", kazala je Fočo.

Uposlenici Ginex-a su skandirali tokom njenog obraćanja da "neće dopustiti smjenu Uprave". Na snimku se čuje kako poručuju da Nadzorni odbor neće napustiti zgradu firme.

"Sve su pokrali hoće i ovo. Mi se nećemo vratiti. Ući ćemo u zgradu".

Direktorica Fočo pokušala je smiriti situaciju.

"Argumentacija koji podastiru, ne daju članovima Uprave društva da se izjasne, jednostrano donose svoje odluke. Laže nas Vlada, laže nas ministar, laže nas Nadzorni odbor.

Molim Vas, nećete ući. Nema potrebe da ulazite, zadržite se ovdje, neće izaći dok ne promijene svoj prijedlog", zaključila je Fočo.

Podsjetimo, obustavom rada ove firme nastao bi svojevrstan kolaps u namjenskoj industriji, s obzirom na to da je Ginex jedan od najtraženijih proizvođača inicijalne kapisle za municiju za malo oružje.

Sindikat metalaca FBiH je pozvao premijera Fadila Novalića i ministra industrije i energetike Nermina Džindića da odustanu od opasnog plana za kompaniju i grad Goražde.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović je i danas bio s radnicima ponavljajući da o GINEX - u trebaju odlučivati kompetentni ljudi iz Goražda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije